Trwa ładowanie...

Nie tylko dla cukrzyków. Obniża cukier we krwi już w pół godziny

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 22.10.2023 18:13
Niezbędna dla cukrzyków. Obniży glukozę w kilka minut
Niezbędna dla cukrzyków. Obniży glukozę w kilka minut (Getty Images)

Dieta jest niezwykle istotna dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Lecz kiedy chorzy myślą o produktach o niskim indeksie glikemicznym, rzadko uwzględniają w diecie te warzywa. Naukowcy wyjaśniają, dlaczego nawet zdrowe osoby powinny dodać je do swojego jadłospisu.

spis treści

1. Podstawa walki z cukrzycą

Regulowanie poziomu cukru we krwi jest zasługą insuliny. U osób z cukrzycą typu 2 ten proces nie funkcjonuje prawidłowo. Zmienne stężenia glukozy mają wpływ na organizm, dlatego głównym celem leczenia schorzenia jest utrzymanie stabilnego poziomu cukru.

Kluczową rolę odgrywa w tym przypadku dieta. Konieczne jest unikanie jedzenia, które powoduje nagłe wzrosty poziomu cukru. Dlatego osoby z cukrzycą dokładnie sprawdzają IG, czyli indeks glikemiczny każdego spożywanego produktu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

IG jest zależne od sposobu przetwarzania, ilości, rodzaju węglowodanów, zawartości innych składników odżywczych (takich jak białko czy tłuszcze).

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek. Z drugiej strony produkty o niskim indeksie glikemicznym są bardzo cenne dla osób z cukrzycą.

2. Te warzywa poprawiają odpowiedź glikemiczną

Badanie opublikowane w "Nutrients" próbuje odpowiedzieć na pytanie, czy czarna fasola - produkt o niskim IG - może stanowić ważny składnik diety osób chorych na cukrzycę. Przeprowadzone analizy oceniły wpływ glikemiczny 50 gramów węglowodanów zawartych w trzech różnych posiłkach.

Pod lupę eksperci wzięli biały ryż, ryż z czarną fasolą oraz ryż z ciecierzycą, które spożywały zdrowe dorosłe kobiety. Każda grupa jadła wyznaczone danie na śniadanie tuż po pobraniu krwi. Następnie kolejne próbki krwi pobierano od uczestniczek eksperymentu - 30, 60, 90 i 120 minut po spożyciu posiłku.

Badacze analizowali próbki pod kątem stężenia glukozy. Okazało się, że czarna fasola i ciecierzyca, mimo spożywania ich z białym ryżem, znacząco wpływały na poprawę odpowiedzi glikemicznej.

To badanie może być cenne nie tylko dla osób zmagających się z cukrzycą, ale przede wszystkim dla osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania na tę chorobę. Niewłaściwa dieta, nadwaga i otyłość są istotnymi czynnikami ryzyka dla tego schorzenia.

3. Symptomy cukrzycy typu 2

Niska aktywność fizyczna, stres, jedzenie na szybko - wszystko to może zwiększyć twoje ryzyko zachorowania na cukrzycę. Małe zmiany w stylu życia mogą znacząco zredukować to ryzyko.

Ale również szybka reakcja na sygnały, jakie wysyła nam ciało, jest kluczowa w walce z tą chorobą.

Objawy cukrzycy, które powinny cię skłonić do szybkiej wizyty u lekarza:

  • częstomocz, szczególnie w nocy,
  • niekończące się pragnienie,
  • zmęczenie i senność,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • trudności z utratą nadmiernych kilogramów,
  • świąd w okolicach genitaliów, któremu często towarzyszą infekcje grzybicze,
  • pogarszanie się wzroku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze