Trwa ładowanie...

Ciecierzyca - wartości odżywcze, właściwości, kalorie

Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Nazwa ta jest jednak mylna, ponieważ ciecierzyca nie przypomina w smaku grochu. Jest lekko orzechowa, słodka i kremowa w konsystencji. Ciecierzyca cieszy się popularnością w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, w Polsce przez długi czas była słabo znana.

Zobacz film: "Kaloryczność warzyw strączkowych"

spis treści

1. Wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, posiada bardzo duże ilości niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów. Niektórzy uważają, że może nawet zastąpić mięso.

Zawiera również wiele węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Oprócz tego w jej składzie znajduje się:

  • witamina B9,
  • fosfor nieorganiczny,
  • cynk,
  • magnez.

Ciecierzyca jest niskokaloryczna, 100 g ugotowanych ziaren to zaledwie 164 kalorie i tylko 2,6 g tłuszczu.

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść
Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść [6 zdjęć]

Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata,...

zobacz galerię

2. Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który redukuje zaparcia i problemy z wypróżnianiem. Jednocześnie może pozytywnie oddziaływać na dolegliwości związane z hemoroidami.

Produkt wiąże kwas solny w żołądku, co sprzyja osobom z refluksem żołądkowo-przełykowy. Jednak bardzo ważne jest to, aby pamiętać, że ciecierzyca w dużych ilościach może powodować wzdęcia.

Jest to spowodowane tym, że w nasionach znajdują się składniki gazotwórcze, które nie są trawione przez organizm człowieka. Jednak można temu zapobiec przez dodanie ziół, na przykład oregano.

Błonnik, który znajduje się w ciecierzycy, znacznie wydłuża czas żucia, co skutkuje szybkim uczuciem sytości. Dodatkowo redukuje wchłanianie energii z żywności i przyspiesza wydalanie tłuszczu z organizmu.

Inne pozytywne cechy ciecierzycy to zawartość witamin z grupy B i magnezu, czyli substancji, które regulują pracę układu nerwowego. Do tego produkt jest niskokaloryczny, dlatego tak często wybierają go osoby, które przeszły na dietę.

Zalecany jest także w przypadku anemii ze względu na dużą zawartość żelaza. Specjaliści zgodnie twierdzą, że ciecierzyca jest bardzo cenna dla całego organizmu.

Systematyczne spożywanie wspomaga leczenie cukrzycy, znacznie przyspiesza trawienie, redukuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Jest także udowodnione, że ciecierzyca ma pozytywny wpływ na płodność, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na rak jelita grubego.

Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów, a także wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza podatność na infekcje.

Zobacz także:

3. Ile kalorii ma surowa ciecierzyca

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 200 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 378 kcal 756 kcal
Białko 20,5 g 40,9 g
Węglowodany 63,0 g 126 g
Cukier 10,70 g 21,4 g
Błonnik 12,20 g 24,4 g
Tłuszcz 6,04 g 12,08 g
Tłuszcze nasycone 0,60 g 1,21 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,38 g 2,75 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,73 g 5,46 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,00 mg 8,00 mg

4. Składniki odżywcze gotowanej ciecierzycy z solą

Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli w 100 gramach posiada wartość energetyczną 164 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 8,86 g białka,
  • 27,4 g węglowodanów,
  • 4,80 g cukrów,
  • 7,60 g błonnika.

Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli ma w 100 g 2,59 g tłuszczów, w tym:

  • 0,27 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,58 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 1,16 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

5. Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli – jakie ma witaminy?

Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli to produkt zawierający 1,30 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,35 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 4,00 µg witaminy K.

Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,12 mg witaminy B1,
  • 0,06 mg witaminy B2,
  • 0,53 mg witaminy B3,
  • 42,8 mg witaminy B4,
  • 0,29 mg witaminy B5,
  • 0,14 mg witaminy B6,
  • 172 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

6. Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli ma w sobie:

  • 49,0 mg wapnia,
  • 2,89 mg żelaza,
  • 48,0 mg magnezu,
  • 168 mg fosforu,
  • 291 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 243 mg sodu, 1,53 mg cynku, 0,35 mg miedzi, 1,03 mg manganu i 3,70 µg selenu.

7. Wartości odżywcze gotowanej ciecierzycy

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 164 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 164 kcal 269 kcal
Białko 8,86 g 14,53 g
Węglowodany 27,4 g 45,0 g
Cukier 4,80 g 7,87 g
Błonnik 7,60 g 12,46 g
Tłuszcz 2,59 g 4,25 g
Tłuszcze nasycone 0,27 g 0,44 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,58 g 0,96 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,16 g 1,90 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,30 mg 2,13 mg
Ciecierzyca - wartości odżywcze, właściwości, kalorie
Ciecierzyca - wartości odżywcze, właściwości, kalorie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.