Ciecierzyca - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie, przepisy na dania z ciecierzycy
Ciecierzyca należy do grupy roślin strączkowych i bardzo często nazywana jest grochem włoskim. Nazwa ta jest jednak mylna, ponieważ ciecierzyca nie przypomina w smaku grochu. Jest lekko orzechowa, słodka i kremowa w konsystencji. Ciecierzyca cieszy się popularnością w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, w Polsce przez długi czas była słabo znana. Roślina, poza tym, że zawiera duże ilości białka, obfituje również w inne składniki, które przeciwdziałają dolegliwościom układu pokarmowego. Skutecznie niweluje zaparcia, przyspiesza odchudzanie, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz redukuje nadmiar złego cholesterolu.
- 1. Charakterystyka i wartości odżywcze ciecierzycy
- 2. Właściwości zdrowotne ciecierzycy
- 3. Przepisy na dania z ciecierzycy
- 3.1. Przepis na kotlety z ciecierzycy
- 3.2. Kulki z ciecierzycy na słodko
- 4. Ile kalorii ma surowa ciecierzyca
- 5. Składniki odżywcze gotowanej ciecierzycy z solą
- 6. Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli – jakie ma witaminy?
- 7. Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 8. Wartości odżywcze gotowanej ciecierzycy
1. Charakterystyka i wartości odżywcze ciecierzycy
Ciecierzyca, nazywana również grochem włoskim lub cieciorką, przynależy do grupy roślin strączkowych. Ta jednoroczna roślina może osiągać wysokość do 50-100 centymetrów wysokości. Stanowi ona trzecią w kategorii najczęściej uprawianych roślin strączkowych, zaraz po grochu i fasoli. Obfituje w wiele cennych składników odżywczych.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, posiada bardzo duże ilości niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów. Niektórzy uważają, że może nawet zastąpić mięso.
Zawiera również wiele węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Oprócz tego w jej składzie znajduje się:
- witamina A,
- witamina E,
- witamina C,
- witamina B9, czyli kwas foliowy
- fosfor nieorganiczny,
- cynk,
- magnez,
- żelazo,
- miedź,
- mangan,
- wapń,
- potas.
Cieciorka to również doskonałe źródło antyoksydantów, które eliminują nadmiar wolnych rodników w organizmie. Ciecierzyca jest niskokaloryczna, 100 g ugotowanych ziaren to zaledwie 164 kalorie i tylko 2,6 g tłuszczu.
2. Właściwości zdrowotne ciecierzycy
Właściwości zdrowotne ciecierzycy sprawiają, że warto po nią sięgać jak najczęściej. Zawarte w niej składniki usprawniają działanie organizmu i przeciwdziałają wielu dolegliwościom.
Zbyt mała ilość błonnika pokarmowego może powodować u pacjentów problemy w obrębie układu pokarmowego np. zaparcia. Ciecierzyca jest bardzo często rozwiązaniem na tego typu problemy, ponieważ obfituje w spore ilości błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom i problemom z wypróżnianiem. Frakcja nierozpuszczalna błonnika po przedostaniu się do organizmu pochłania wodę, która znajduje się w jelitach i powiększa tym samych objętość stolca, co wpływa na perystaltykę jelit i oczywiście wypróżnianie.
Ciecierzyca może pozytywnie oddziaływać również na dolegliwości związane z hemoroidami. Hemoroidy, nazywane również żylakami odbytu są to uwidocznione, powiększone żyły splotu odbytniczego. Dolegliwość powoduje u pacjentów świąd odbytu, ból w obrębie odbytu, krwawienie. Nieleczone żylaki odbytu mogą doprowadzić do powikłań zapalnych oraz zakrzepowych.
Ciecierzyca jako roślina strączkowa wiąże kwas solny w żołądku, co sprzyja osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym. Jednak bardzo ważne jest to, aby pamiętać, że ciecierzyca w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Jest to spowodowane tym, że w nasionach znajdują się składniki gazotwórcze, które nie są trawione przez organizm człowieka. Jednak można temu zapobiec przez dodanie ziół, na przykład oregano.
Błonnik, który znajduje się w ciecierzycy znacznie wydłuża czas żucia, co skutkuje szybkim uczuciem sytości, jest to stan, który utrzymuje się przez dłuższy czas. Dodatkowo błonnik redukuje wchłanianie energii z żywności i przyspiesza wydalanie tłuszczu z całego organizmu.
Inne pozytywne cechy ciecierzycy to zawartość witamin z grupy B i magnezu, czyli substancji, które regulują pracę układu nerwowego. Do tego produkt jest niskokaloryczny, dlatego tak często wybierają go osoby, które przeszły na dietę.
Zalecany jest także w przypadku anemii ze względu na dużą zawartość żelaza. Specjaliści zgodnie twierdzą, że ciecierzyca jest bardzo cenna dla całego organizmu.
Systematyczne spożywana wspomaga leczenie cukrzycy, znacznie przyspiesza trawienie, redukuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Jest także udowodnione, że ciecierzyca ma pozytywny wpływ na płodność, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na rak jelita grubego. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów, a także wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza podatność na infekcje.
3. Przepisy na dania z ciecierzycy
3.1. Przepis na kotlety z ciecierzycy
Do przygotowania kotletów z ciecierzycy potrzebujesz następujących składników:
- jednego opakowania cieciorki,
- dwóch ząbków czosnku,
- jednej cebuli,
- odrobiny oleju do smażenia,
- pół szklanki bułtki tartej,
- łyżeczki soli,
- łyżeczki pieprzy,
- łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczki oregano,
- łyżeczki sosu sojowego,
- dwóch jajek.
Sposób przygotowania kotletów z ciecierzycy:
Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć dokładnie pokrojoną cebulkę. Gdy warzywo będzie już delikatnie podsmażonej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i nadal smaż na oleju. Do wszystkiego dodajemy cieciorkę. Po kilku minutach duszenia warzyw, zblenduj wszystko na gładką masę (ale nie papkę!!!). Do przygotowanej masy dorzuć jaja, przyprawy oraz bułkę tartą. Wymieszaj raz jeszcze, a następnie uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż po obu stronach.
3.2. Kulki z ciecierzycy na słodko
Kulki z ciecierzycy na słodko smakują obłędnie, a przy tym stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych, kalorycznych przekąsek. Do przygotowania kuleczek potrzebne są następujące produkty:
- pół kilograma ugotowanej ciecierzycy,
- trzy łyżki masła orzechowego,
- trzy łyżki miodu,
- 50 mililitrów mleka,
- trzy łyżki mąki kokosowej,
- jedna trzecia szklanki rodzynków, orzechów, daktyli lub migdałów
- trzy łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Dokładnie zblenduj składniki takie jak cieciorka, mleko, miód przy pomocy blendera ręcznego (do uzyskania gładkiej masy). Dodaj do masy resztę składników, pomijając kakao, a następnie uformuj kuleczki. Obtocz kulki w kakao, a następnie połóż w szklanym naczyniu. Naczynie przykryj przezroczystą folią spożywczą. Kuleczki odstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin.
Zobacz także:
4. Ile kalorii ma surowa ciecierzyca
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 200 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 378 kcal | 756 kcal |
Białko | 20,5 g | 40,9 g |
Węglowodany | 63,0 g | 126 g |
Cukier | 10,70 g | 21,4 g |
Błonnik | 12,20 g | 24,4 g |
Tłuszcz | 6,04 g | 12,08 g |
Tłuszcze nasycone | 0,60 g | 1,21 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,38 g | 2,75 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,73 g | 5,46 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 4,00 mg | 8,00 mg |
5. Składniki odżywcze gotowanej ciecierzycy z solą
Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli w 100 gramach posiada wartość energetyczną 164 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 8,86 g białka,
- 27,4 g węglowodanów,
- 4,80 g cukrów,
- 7,60 g błonnika.
Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli ma w 100 g 2,59 g tłuszczów, w tym:
- 0,27 g tłuszczów nasyconych,
- 0,58 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,16 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
6. Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli – jakie ma witaminy?
Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli to produkt zawierający 1,30 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,35 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 4,00 µg witaminy K.
Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,12 mg witaminy B1,
- 0,06 mg witaminy B2,
- 0,53 mg witaminy B3,
- 42,8 mg witaminy B4,
- 0,29 mg witaminy B5,
- 0,14 mg witaminy B6,
- 172 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
7. Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ciecierzyca gotowana z dodatkiem soli ma w sobie:
- 49,0 mg wapnia,
- 2,89 mg żelaza,
- 48,0 mg magnezu,
- 168 mg fosforu,
- 291 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 243 mg sodu, 1,53 mg cynku, 0,35 mg miedzi, 1,03 mg manganu i 3,70 µg selenu.
8. Wartości odżywcze gotowanej ciecierzycy
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 164 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 164 kcal | 269 kcal |
Białko | 8,86 g | 14,53 g |
Węglowodany | 27,4 g | 45,0 g |
Cukier | 4,80 g | 7,87 g |
Błonnik | 7,60 g | 12,46 g |
Tłuszcz | 2,59 g | 4,25 g |
Tłuszcze nasycone | 0,27 g | 0,44 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,58 g | 0,96 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,16 g | 1,90 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,30 mg | 2,13 mg |