Trwa ładowanie...

Nie tylko papierosy. 6 produktów, które zawierają nikotynę

Produkty spożywcze, które zawierają nikotynę
Produkty spożywcze, które zawierają nikotynę (Getty Images)

Jest nie tylko w papierosach. Okazuje się, że niewielkie stężenia nikotyny znajdują się w różnych produktach spożywczych, w tym m.in. w ziemniakach i papryce. Naukowcy uspokajają - zawartość tej substancji w warzywach jest na tyle niska, że nie doprowadzi do uzależnienia.

spis treści

## Jest uzależniająca, ale nie rakotwórcza

Nikotyna to naturalna substancja chemiczna, którą zawierają przede wszystkim liście i korzenie tytoniu. Większość osób automatycznie przypisuje jej bardzo szkodliwe działanie, ale to nie jest prawda. W dymie tytoniowym znajduje się blisko 4 tys. różnych substancji, co najmniej 55 z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze, nie dotyczy to nikotyny.

Zobacz film: "Grillowanie gorsze od palenia papierosów"

To nie znaczy jednak, że jest ona związkiem, który nie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu - nikotyna jest neuroprzekaźnikiem i ma silne właściwości uzależniające. Działa jak alkohol czy narkotyki. Mózg szybko się od niej uzależnia i to automatycznie wyzwala mechanizm, który powoduje, że ciężko zrezygnować z nałogu. Nikotyna może m.in. zwiększać ciśnienie krwi i tętno.

1. Nikotyna w ziemniakach i papryce

Podczas badań wykazano, że nie tylko tytoń zawiera nikotynę, substancja jest obecna też w wielu innych roślinach, takich jak np. pomidory, bakłażan czy papryka. O ile jeden papieros dostarcza palaczowi 1000-3000 mikrogramów nikotyny, to jej zawartość w tych warzywach jest znikoma i wynosi zaledwie 2-7 mikrograma na kilogram warzywa. Dla przykładu, żeby dostarczyć organizmowi takiej samej dawki nikotyny, jak po wypaleniu jednego papierosa, trzeba by zjeść 10 kg bakłażana.

Bakłażan, podobnie jak liście tytoniu, zawiera nikotynę
Bakłażan, podobnie jak liście tytoniu, zawiera nikotynę (Adobe Stock)

Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że pewne ilości nikotyny zawierają też ziemniaki oraz kalafior. Śladowe ilości nikotyny znajdują się również w czarnych i zielonych herbatach. Stężenie substancji waha się od 100 do 285 µg/gram, więc trzeba by wypić naprawdę dużo, żeby poczuć jakikolwiek efekt. W dodatku wchłanianie przez żołądek jest zupełnie inne niż przez płuca.

2. Pomogą w walce z nałogiem

Rzucanie palenia jest trudne. Wymaga silnej determinacji i samozaparcia. Możemy je również wspomóc odpowiednią dietą. Osoby, które rzucają palenie, często narzekają na nadmierny i ciężki do opanowania apetyt, to może łatwo doprowadzić do kolejnego problemu, czyli nadwagi.

W jednym z badań opublikowanych na łamach "Nicotine and Tobacco Research" wykazano, że pomocne mogą być owoce i warzywa. W eksperymencie wzięło udział 1000 palaczy. Wykazano, że produkty mięsne, kawa i alkohol powodują, że rośnie chęć zapalenia papierosa. Podobne działanie mają potrawy pikantne i słodkie. Naukowcy odkryli, że odwrotne właściwości mają warzywa i owoce - osoby, które jadły ich więcej, trzykrotnie częściej wytrzymywały bez palenia powyżej 30 dni.

W innnym badaniu opublikowanych w 2012 r. w "Journal of Medical Association" udowodniono z kolei, że pomocny przy rzucaniu palenia może być także sok z limonki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze