Niedobór miedzi
To pierwiastek śladowy, ale pełni bardzo ważne funkcje. Podstawową rolą miedzi w organizmie jest regulowanie aktywności wielu enzymów uczestniczących w procesach warunkujących życie. Niedobór składnika może mieć poważne konsekwencje - prowadzi do niedokrwistości i chorób serca.
1. Rola miedzi w organizmie
Miedź jest niezbędna dla właściwej aktywności enzymów uczestniczących w procesach oddychania komórkowego, tworzenia naczyń krwionośnych oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego.
To składnik kluczowy dla układu krążenia, czyli serca i naczyń krwionośnych. Dzięki niej wytwarzane są czerwone krwinki (erytrocyty), a także osłonki mielinowe w układzie nerwowym, które chronią go i umożliwiają przesyłanie impulsów.
Warto wiedzieć, że to właśnie dzięki miedzi naskórek i włosy mają odpowiedni koloryt. Pierwiastek uczestniczy w produkcji melaniny, czyli barwnika obecnego w skórze.
2. Objawy niedoboru miedzi
Niedobór miedzi spotykany jest rzadko. Do deficytu dochodzi najczęściej u osób, które mają nieodpowiednio zbilansowaną dietę albo są w trakcie kuracji odchudzającej. Jakie objawy mogą świadczyć o zaburzeniu? Do typowych dolegliwości przy niedoborze miedzi należą:
- brak apetytu,
- niski poziom hemoglobiny (barwnika występującego w czerwonych krwinkach),
- anemia,
- nadmierne pękanie naczyń krwionośnych,
- łamliwość paznokci,
- zaburzenia pracy serca,
- zaburzenia koncentracji uwagi,
- drętwienie kończyn,
- uczucie mrowienia rąk i nóg,
- spadek odporności, zwiększona podatność na zakażenia.
Z kolei nadmiar miedzi w organizmie jest przyczyną głównie objawów ze strony ośrodkowego układu nerwowego, które wynikają z nagromadzenia się tego pierwiastka w neuronach, prowadząc do ich uszkodzenia. U pacjenta pojawia się wtedy rozdrażnienie, nerwowość, depresja, a nawet psychoza.
W jaki sposób można uzupełnić braki pierwiastka? Warto sięgnąć po naturalne źródła miedzi, takie jak wątróbka, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, niektóre ryby.
Produkt | Zawartość w mg w 100 g produktu | Produkt | Zawartość w mg w 100 g produktu |
---|---|---|---|
Kasza gryczana | 0,41 | Wieprzowina, schab | 0,06 |
Płatki kukurydziane | 0,05 | Kurczak | 0,05 |
Ryż biały | 0,17 | Wątroba kurczaka | 0,30 |
Mleko 2% | 0,02 | Śledź | 0,17 |
Ser ementaler | 0,04 | Fasola biała | 0,48 |
Jajo kurze | 0,06 | Soja, ziarno | 1,50 |
Banany | 0,10 | Soczewica, ziarno | 0,85 |
Orzechy włoskie | 0,28 | Boćwina | 0,18 |
Orzechy laskowe | 1,27 | Kakao 16% | 3,71 |
Zapotrzebowanie na miedź jest uzależnione od wieku. W grupie wiekowej 1-3 lata wynosi 1,0 mg, a 4-9 lat - 1,5 mg. Młodzież w wieku 10-18 lat powinna wraz dietą dostarczać 2,0 mg, a osoby powyżej 19. roku życia około 3,0 mg miedzi.