Niedoceniany skarb polskich lasów. Ten grzyb może obniżać cholesterol i zapobiegać nowotworom
Sezon na grzyby powoli się zaczyna, a my coraz chętniej sięgamy po kurki czy borowiki. Jednak jest jeszcze jeden gatunek grzybów, które znajdziemy zarówno w lesie, jak i w sklepie, a co więcej – możemy też wyhodować je samodzielnie. Mowa o boczniaku, grzybie kryjącym w sobie wiele cennych dla zdrowia wartości.
1. Boczniaki – nieocenione wartości
Znajdziemy je na powalonych pniach drzew liściastych, niekiedy także i na drzewach liściastych. Ale boczniaki bez problemu można dziś znaleźć w niemal każdym markecie, a nawet zakupić przez internet grzybnię, która pozwala na domową uprawę. Śmiało można powiedzieć, że powoli Polacy się do boczniaków przekonują i słusznie – każda z odmian grzyba jest smaczna i zarazem zdrowa.
Boczniaki są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu, cholesterolu ani węglowodanów, a zarazem są źródłem cennego białka.
Poza tym znajdziemy w nich:
- witaminę D,
- witaminy z grupy B,
- cynk,
- fosfor,
- potas,
- selen.
Są też źródłem przeciwutleniaczy, w tym ergotioneiny, która zwalcza wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Ten antyoksydant nie traci na wartości nawet podczas obróbki termicznej boczniaków.
Niski indeks glikemiczny sprawia, że są nieocenione w diecie osób z cukrzycą czy insulinoopornością. To jednak nie koniec zalet boczniaków, które docenią diabetycy. Boczniaki zawierają najwięcej spośród innych grzybów alfa- i beta-glukanów, które obniżają poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę.
Beta-glukany mają także działanie przeciwzapalne oraz wspierające układ immunologiczny.
2. Obniżają cholesterol i redukują ryzyko tych chorób
Na łamach "Mycobiology" ukazało się badanie, którego autorzy dowiedli, że suplementacja wyciągiem z boczniaków jest skuteczna w walce z zaburzeniami lipidowymi – może obniżać poziom cholesterolu całkowitego nawet o 37 proc., a trójglicerydów – o 45 proc.
W ten sposób zmniejsza się ryzyko m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a w konsekwencji – udaru mózgu czy zawału serca.
3. Chronią przed rakiem
Spożywanie grzybów w ilości od 1/8 do 1/4 szklanki (ok. 18 gramów) dziennie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka nawet o 45 proc. Najsilniejsze działanie antynowotworowe badacze potwierdzili w przypadku raka piersi. To jednak nie wszystko.
Naukowcy z Japonii wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawiera pewną substancję o nazwie pleuran. To specyficzny beta-glukan obecny w boczniaku ostrygowatym. Może on zwalczać komórki nowotworowe w określonych chorobach – w tym w raku piersi i zapobiegać nawrotom choroby pacjentkom w remisji.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl