Trwa ładowanie...

Niedoceniany skarb polskich lasów. Ten grzyb może obniżać cholesterol i zapobiegać nowotworom

 Karolina Rozmus
08.08.2022 13:07
W sklepach znajdziemy różne gatunki boczniaków
W sklepach znajdziemy różne gatunki boczniaków (Getty Images)

Sezon na grzyby powoli się zaczyna, a my coraz chętniej sięgamy po kurki czy borowiki. Jednak jest jeszcze jeden gatunek grzybów, które znajdziemy zarówno w lesie, jak i w sklepie, a co więcej – możemy też wyhodować je samodzielnie. Mowa o boczniaku, grzybie kryjącym w sobie wiele cennych dla zdrowia wartości.

spis treści

1. Boczniaki – nieocenione wartości

Boczniaki są smaczne i zdrowe
Boczniaki są smaczne i zdrowe (Getty Images)

Znajdziemy je na powalonych pniach drzew liściastych, niekiedy także i na drzewach liściastych. Ale boczniaki bez problemu można dziś znaleźć w niemal każdym markecie, a nawet zakupić przez internet grzybnię, która pozwala na domową uprawę. Śmiało można powiedzieć, że powoli Polacy się do boczniaków przekonują i słusznie – każda z odmian grzyba jest smaczna i zarazem zdrowa.

Boczniaki są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu, cholesterolu ani węglowodanów, a zarazem są źródłem cennego białka.

Zobacz film: "Uprawa boczniaka w domu. Sprawdź, jakie to proste"

Poza tym znajdziemy w nich:

  • witaminę D,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas,
  • selen.

Są też źródłem przeciwutleniaczy, w tym ergotioneiny, która zwalcza wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Ten antyoksydant nie traci na wartości nawet podczas obróbki termicznej boczniaków.

Niski indeks glikemiczny sprawia, że są nieocenione w diecie osób z cukrzycą czy insulinoopornością. To jednak nie koniec zalet boczniaków, które docenią diabetycy. Boczniaki zawierają najwięcej spośród innych grzybów alfa- i beta-glukanów, które obniżają poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę.

Beta-glukany mają także działanie przeciwzapalne oraz wspierające układ immunologiczny.

2. Obniżają cholesterol i redukują ryzyko tych chorób

Na łamach "Mycobiology" ukazało się badanie, którego autorzy dowiedli, że suplementacja wyciągiem z boczniaków jest skuteczna w walce z zaburzeniami lipidowymi – może obniżać poziom cholesterolu całkowitego nawet o 37 proc., a trójglicerydów – o 45 proc.

W ten sposób zmniejsza się ryzyko m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a w konsekwencji – udaru mózgu czy zawału serca.

3. Chronią przed rakiem

Spożywanie grzybów w ilości od 1/8 do 1/4 szklanki (ok. 18 gramów) dziennie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka nawet o 45 proc. Najsilniejsze działanie antynowotworowe badacze potwierdzili w przypadku raka piersi. To jednak nie wszystko.

Naukowcy z Japonii wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawiera pewną substancję o nazwie pleuran. To specyficzny beta-glukan obecny w boczniaku ostrygowatym. Może on zwalczać komórki nowotworowe w określonych chorobach – w tym w raku piersi i zapobiegać nawrotom choroby pacjentkom w remisji.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze