Niemcy się nią zajadają, w Polsce niedoceniana. To mięso jedz, by zbić cholesterol

Choć polska gęsina słynie ze swoich walorów smakowych, spożywamy ją sporadycznie. Tymczasem w Niemczech to mięso robi furorę i słusznie, bo sprzyja zdrowiu, chroniąc serce.

To mięso robi furorę w NiemczechTo mięso robi furorę w Niemczech
Źródło zdjęć: © Getty Images

Polska gęsina podbija niemieckie stoły

Polska od lat jest w czołówce europejskich producentów gęsiny. Jak podaje Polsat News, w 2023 roku krajowa produkcja osiągnęła poziom 1,11 mln sztuk.

Polskie mięso cieszy się uznaniem za granicą, zwłaszcza w Niemczech, które importują aż 67 proc. polskiej gęsiny. To przekłada się na 80 proc. przychodów z jej eksportu, wynoszącego w 2023 roku 9,4 tys. ton o wartości 68 mln euro.

Tymczasem Polacy spożywają średnio tylko kilogram gęsiny rocznie na osobę. W przeciwieństwie do nas niemieccy konsumenci regularnie włączają ją do swojego menu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Gęsina jest tam tradycyjnie podawana podczas Dnia Świętego Marcina oraz świąt Bożego Narodzenia.

Gęsi smalec - dlaczego warto go jeść?

Gęsina jest bardzo zdrowa
Gęsina jest bardzo zdrowa © Getty Images

Gęsina na serce i cholesterol

Walory zdrowotne gęsiny są nie do przecenienia. Mięso jest bogate w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, pomagając obniżyć poziom cholesterolu.

- Zawarte w niej tłuszcze działają korzystnie. Tłuszcz gęsi jest bowiem zaliczany do zdrowych tłuszczów zwierzęcych, tzn. do takich, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podwyższają ten dobry – tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Joanna Skałecka.

Gęsina to także źródło witaminy A, E oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu, w tym potasu, magnezu, żelaza, fosforu czy cynku.

Jednym z powodów niskiego spożycia gęsiny w Polsce jest fakt, że wielu polskich konsumentów nie wie też, jak prawidłowo przygotować to mięso. Istotnym czynnikiem, który nie sprzyja popularności tego mięsa, jest też jego cena.

Jak podaje agrofakt.pl, w 2023 roku cena skupu wynosiła 15,32 zł za kilogram, a w 2024 roku spadła o 30 proc. Jednak w sklepach ceny są znacznie wyższe – za piersi czy nogi trzeba zapłacić 20-30 zł, a za całą ekologiczną gęś nawet 40-80 zł. Tymczasem w Niemczech polska gęsina jest tańsza niż miejscowa. Nasze mięso kosztuje tam średnio 4-5 euro za kilogram, podczas gdy niemiecka gęsina to wydatek rzędu 18-22 euro.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Polsat News
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka