Niemcy się nią zajadają, w Polsce niedoceniana. To mięso jedz, by zbić cholesterol
Choć polska gęsina słynie ze swoich walorów smakowych, spożywamy ją sporadycznie. Tymczasem w Niemczech to mięso robi furorę i słusznie, bo sprzyja zdrowiu, chroniąc serce.
1. Polska gęsina podbija niemieckie stoły
Polska od lat jest w czołówce europejskich producentów gęsiny. Jak podaje Polsat News, w 2023 roku krajowa produkcja osiągnęła poziom 1,11 mln sztuk.
Polskie mięso cieszy się uznaniem za granicą, zwłaszcza w Niemczech, które importują aż 67 proc. polskiej gęsiny. To przekłada się na 80 proc. przychodów z jej eksportu, wynoszącego w 2023 roku 9,4 tys. ton o wartości 68 mln euro.
Tymczasem Polacy spożywają średnio tylko kilogram gęsiny rocznie na osobę. W przeciwieństwie do nas niemieccy konsumenci regularnie włączają ją do swojego menu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Gęsina jest tam tradycyjnie podawana podczas Dnia Świętego Marcina oraz świąt Bożego Narodzenia.
2. Gęsina na serce i cholesterol
Walory zdrowotne gęsiny są nie do przecenienia. Mięso jest bogate w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, pomagając obniżyć poziom cholesterolu.
- Zawarte w niej tłuszcze działają korzystnie. Tłuszcz gęsi jest bowiem zaliczany do zdrowych tłuszczów zwierzęcych, tzn. do takich, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podwyższają ten dobry – tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Joanna Skałecka.
Gęsina to także źródło witaminy A, E oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu, w tym potasu, magnezu, żelaza, fosforu czy cynku.
Jednym z powodów niskiego spożycia gęsiny w Polsce jest fakt, że wielu polskich konsumentów nie wie też, jak prawidłowo przygotować to mięso. Istotnym czynnikiem, który nie sprzyja popularności tego mięsa, jest też jego cena.
Jak podaje agrofakt.pl, w 2023 roku cena skupu wynosiła 15,32 zł za kilogram, a w 2024 roku spadła o 30 proc. Jednak w sklepach ceny są znacznie wyższe – za piersi czy nogi trzeba zapłacić 20-30 zł, a za całą ekologiczną gęś nawet 40-80 zł. Tymczasem w Niemczech polska gęsina jest tańsza niż miejscowa. Nasze mięso kosztuje tam średnio 4-5 euro za kilogram, podczas gdy niemiecka gęsina to wydatek rzędu 18-22 euro.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl