Niezwykle zdrowy dodatek. Działa jak lecznicza maść na jelita, jest jedno "ale"

Sos sojowy to doskonały dodatek do wielu dań. Jego unikalne walory smakowe sprawiają, że jest on niezastąpionym składnikiem w kuchni. Sos sojowy to nie tylko smak, ale również wiele prozdrowotnych właściwości, które sprawiają, że warto go włączyć do swojego codziennego jadłospisu.

Zdrowszy niż sól, ale należy stosować z umiarem. Wspomaga odchudzanie, korzystają też jelitaZdrowszy niż sól, ale należy stosować z umiarem. Wspomaga odchudzanie, korzystają też jelita
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sos sojowy

Skład sosu sojowego to przede wszystkim soja, ziarna zbóż i woda. Choć jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Nadaje on potrawom charakterystycznego, słonego smaku i dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych.

Wśród nich warto wymienić przede wszystkim witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Smak i prozdrowotne właściwości sosu sojowego zależą od sposobu, w jaki został przyrządzony.

Aby wybrać produkt najwyższej jakości, warto zwrócić uwagę na skład umieszczony na opakowaniu. Najzdrowszy będzie sos sojowy, który ma jak najkrótszą listę składników i nie zawiera sztucznych polepszaczy smaku i zapachu oraz substancji konserwujących.

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Właściwości zdrowotne

Sos sojowy wysokiej jakości ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Usprawnia proces trawienia, korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, wzmacniając ich odporność. Zdrowa mikroflora bakteryjna jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej zaburzenia mogą prowadzić do stanów zapalnych i różnych dolegliwości przewodu pokarmowego.

Sos sojowy pomaga łagodzić objawy reakcji alergicznych i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Obecność witamin z grupy B w sosie sojowym sprawia, że ta azjatycka przyprawa poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Te cenne witaminy wpływają także pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, wzmacniają koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów.

Zawarty w sosie sojowym błonnik przyspiesza przemianę materii, usprawnia perystaltykę jelit i pomaga osobom z nadwagą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Sos sojowy jest zdrowszą alternatywą dla soli.

Zdrowy, ale z umiarem

Warto pamiętać, że nadmiar soli w diecie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, osteoporoza, nowotwór żołądka czy kamica nerkowa.

Zbyt duża ilość sodu w organizmie może prowadzić do hipernatremii. Jest to stan, w którym nasz organizm stara się kontrolować poziom soli, co skutkuje usuwaniem płynu z naszych tkanek i narządów.

Hipernatremia może prowadzić do niebezpiecznego, potencjalnie śmiertelnego nagromadzenia płynu w miejscach takich jak płuca. Może także wywołać krwotok mózgowy, gdy mózg kurczy się z powodu braku wody.

Zawartość soli w 100 ml sosu sojowego zależy od firmy produkującej i wynosi od 7 do 16 gramów. Z pewnością można go dodać do potraw, ale powinno się to robić z umiarem, aby nie ryzykować niepokojących konsekwencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka