Trwa ładowanie...

Nigdy nie jadłeś takich pomidorów. Antynowotworowi mocarze zamknięci w słoiku

Avatar placeholder
25.08.2023 19:55
Kiszone pomidory dla miłośników fermentowanej żywności. Nie tylko smaczne, ale także zdrowe
Kiszone pomidory dla miłośników fermentowanej żywności. Nie tylko smaczne, ale także zdrowe (Getty Images)

Kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością. To nie tylko smaczny i tani sposób konserwowania żywności. Spożywanie ich niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Warto więc skusić się na kiszenie pomidorów.

spis treści

1. Kiszone pomidory

Miłośników kiszonek nie brakuje. Choć najpopularniejsze w Polsce są ogórki i kapusta, to w ten sposób możemy zakonserwować niemal wszystkie warzywa. Do tego metoda jest naprawdę tania, można więc eksperymentować.

Kiszone pomidory to jedna z ciekawszych propozycji, którą warto samodzielnie wypróbować. Są niezwykle popularne u naszych wschodnich sąsiadów z Białorusi i Ukrainy, przez co często pojawiają się na tamtejszych stołach.

Jeśli zastanawiasz się, do czego można wykorzystać kiszone pomidory, to wszystko zależy od fantazji i preferencji. Świetnie jednak sprawdzą się na kanapce i w sałatce, warto także wzbogacić nimi smak gulaszu lub zupy.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Korzyści zdrowotne

Spożywanie kiszonych pomidorów niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim znajdziemy w nich masę witamin z grupy B, beta-karotenu oraz potasu. Są też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Tak przygotowane warzywa pozytywnie wpłyną na pracę jelit i uporają się z zaparciami, dzięki czemu skutecznie ochronią cię przed rozwojem raka jelita grubego. Do tego kiszonki uważa się za naturalne probiotyki, więc korzystnie wpłyną na funkcje układu pokarmowego.

Warto jednak pamiętać o umiarze. Kiszone pomidory zawierają sporo soli, która nie służy naszemu zdrowiu. Szczególnie uważać powinny osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca.

3. Przepis na kiszone pomidory

Przygotowanie kiszonych pomidorów jest naprawdę proste, a potrzebne składniki znajdziemy praktycznie w każdym sklepie. Ilość i rodzaj przypraw zależy od naszego gustu, więc orientacyjnie należy zaopatrzyć się w:

  • pomidory,
  • chrzan, najlepiej wraz z liśćmi,
  • czosnek,
  • gorczycę,
  • koper włoski,
  • ziele angielskie,
  • niejodowaną sól kamienną (łyżka na litr wody).

Umyte pomidory umieszczamy wraz z przyprawami w dużych słoikach, a następnie zalewamy wystudzoną solanką. Słoiki przez tydzień trzymamy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nasze pomidory są gotowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze