Trwa ładowanie...

Rozkwitają na talerzu. Kiszone stokrotki to źródło zdrowia

 Katarzyna Prus
08.05.2023 19:26
Stokrotki można jeść w wersji kiszonej
Stokrotki można jeść w wersji kiszonej (Getty Images)

Słynące ze swojej delikatności stokrotki cieszą oko na łące lub w ogródku. Te niepozrne kwiatki mogą być jednak nie tylko ozdobą. Okazuje się, że świetnie sprawdzą się także w kuchni, a przepisy na ich kiszenie stają się hitem.

spis treści

1. Stokrotki na talerzu

Używanie kwiatów w kuchni staje się coraz bardziej popularne. Jednym z gatunków, który sprawdzi się nie tylko jako ozdoba w przydomowym ogródku, ale także na talerzu, są stokrotki.

Stokrotki mają wiele zdrowotnych właciwości
Stokrotki mają wiele zdrowotnych właciwości (Getty Images)
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zawierają one flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalnie, przeciwwirusowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

To także także źródło beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych i garbników.

Stokrotki świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, a także jadalna dekoracja deserów i tortów.

Hitem stają się też stokrotki w wersji kiszonej. Do spróbowania popularnych kwiatków w tym nietypowym wydaniu zachęca między innymi Justyna Pargieła, miłośniczka dzikich roślin jadalnych i autorka bloga dziczejemy.pl.

2. Kiszone stokrotki

"Stokrotka działa przede wszystkim moczopędnie, odtruwająco, zapobiega powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej" - wylicza na blogu zdrowotne właściwości stokrotek Justyna Pargieła.

Dodaje, że te niepozorne rośliny pomagają też regulować przemianę materii i cykl miesiączkowy, a także obniżać ciśnienie krwi.

Zachęca, by stokrotki nie tylko podziwiać, ale też jeść np. w wersji kiszonej.

"Próba była udana, stokrotki wyszły smaczne. Jaki mają smak? Delikatny, zdecydowanie delikatniejszy niż ogórki kiszone. Kilka osób, które nie przepadają za kiszonkami, napisało, że to stokrotki to ten poziom kwaśności, który im odpowiada i dzięki nim zaczęły przygodę z kiszonkami" - przekonuje na blogu Pargieła.

Zaznacza, że kiszenie to jedna z najlepszych form konserwacji żywności, a jednocześnie podnoszenia jej jakości. Podkreśla, że kiszonki to superfood.

Przepis na kiszone stokrotki:

Świeże stokrotki zalewamy wodą z solą. 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zakręcamy słoik i odstawiamy. Po kilku dniach, najczęściej po tygodniu stokrotki są gotowe.

Bardzo prostym przepisem na kiszone stokrotki podzieliła się też tiktokerka, która posługuje się pseudonimem "stewunia".

@stewunia KISZONE STOKROTKI? #weganizm #kiszonki #kiszonka #stokrotki #kochamkonie #kozomen ♬ It's like 90's house music(1043208) - Silly

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze