Trwa ładowanie...

Nigdy nie jedz takiego chleba. Lekarz ostrzega

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 09.02.2024 22:42
Od razu wyrzuć. "Wytwarza mykotoksyny, które mogą być śmiertelne"
Od razu wyrzuć. "Wytwarza mykotoksyny, które mogą być śmiertelne" (Getty Images / Instagram)

Spleśniałą kromkę chleba należy traktować jak cały bochenek. Wiele osób popełnia jednak poważny błąd, wyrzucając tylko zepsutą część. Lekarz ostrzega, że takie praktyki mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Na co się narażamy?

spis treści

1. Widzisz pleśń? Natychmiast wyrzuć

Choć pleśń nie od razu zauważymy na całym chlebie, należy wyrzucić cały bochenek. Ta sama zasada dotyczy każdego rodzaju pieczywa.

Mitem - choć niestety powszechnym - jest przekonanie, że problem rozwiązuje pozbycie się tylko zepsutych kromek.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Dr Karan Raj ostrzega przed taką praktyką, która może nieść ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. W krótkim nagraniu na TikToku tłumaczy, dlaczego należy wyrzucić pieczywo w całości, nawet jeśli pleśń zauważymy tylko na jednej kromce.

@dr.karanr

Dont do it

♬ original sound - Dr Karan Raj

Lekarz podkreśla, że nie ma czegoś takiego jak "czysta część spleśniałego chleba". Pozornie nieszkodliwa pleśń, może okazać się toksyczna. Dr Raj wyjaśnia, że to, co widać gołym okiem na pieczywie, to tylko część problemu. Najbardziej groźne jest to, czego nie jesteśmy w stanie zauważyć.

- Tak naprawdę jedynie patrząc na pleśń na chlebie, nie da się stwierdzić, w którym momencie pleśń jest jeszcze nieszkodliwa, a kiedy już tak, ponieważ w pewnym momencie zaczyna wytwarzać szkodliwe mykotoksyny, które mogą być nawet śmiertelne – mówi dr Raj.

2. Spleśniałe pieczywo od razu wyrzuć

Dlatego, jak wyjaśnia lekarz, dla własnego bezpieczeństwa należy wyrzucić cały bochenek, nawet jeśli pleśń występuje tylko na niewielkiej części.

Choć niektóre rodzaje pleśni można bezpiecznie spożywać (np. ser pleśniowy), to inne mogą być zagrożeniem dla zdrowia.

- Istnieją tysiące różnych rodzajów pleśni. Niektóre są najpewniej nieszkodliwe, a inne wprost przeciwnie, tak jak grzyb Rhizopus stolonifer – zaznacza dr Raj.

Podkreśla, że nawet opiekanie chleba w tosterze nie zneutralizuje mykotoksyn, więc jedynym wyjściem jest pozbycie się zepsutego pieczywa.

Toksyny produkowane przez pleśń mogą prowadzić do ostrych lub przewlekłych zatruć, a w najcięższych przypadkach nawet do śmierci.

Chleb, na którym pojawiła się pleśń trzeba wyrzucić w całości
Chleb, na którym pojawiła się pleśń trzeba wyrzucić w całości (Getty Images)

Do objawów zatrucia pleśnią należą:

  • bóle brzucha, biegunka, wymioty,
  • uczucie zmęczenia,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • bóle i sztywność stawów,
  • zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią,
  • zawroty głowy,
  • utrata przytomności.

Zatrucie pleśnią może prowadzić również do alergii, a także do poważnych problemów z układem pokarmowym, takich jak choroby wątroby czy jelit.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze