Nie wyrzucaj ogórków z białym nalotem. To nie jest pleśń
Ogórki kiszone i konserwowe to prawdziwe źródło witamin, których potrzebujemy szczególnie zimą. Jeśli zauważysz biały lub zielonkawy nalot przypominający pleśń, nie wyrzucaj ich! To tylko kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
1. Pleśń na ogórkach? – biały i zielony nalot
Jeśli ukisiłaś swoje pierwsze ogórki i po kilku dniach zobaczyłaś na nich biały i zielony nalot, nie musisz się martwić, a tym bardziej wyrzucać starannie przygotowanych słoików. Zmiana koloru i nalot to nic innego jak kwas mlekowy, czyli probiotyk, który ułatwia trawienie, wzmacnia odporność i usprawnia prace jelit. Kwas mlekowy jest biały, a gdy miesza się z czosnkiem (który może zrobić się niebieskawy), daje zielonkawy kolor.
Pamiętaj, że osad na ogórkach nie jest tym samym co kożuch w słoiku. Jeśli zauważysz wyraźny kożuch pod nakrętką, możesz być pewna, że ogórki są nieprawidłowo ukiszone lub były źle nawożone, a w twoim słoiku rozwinęły się bakterie gnilne i drożdże. Zawartość takiego słoika wyrzuć, a samo naczynie umyj i wyparz.
Zapytaliśmy dietetyka, czy warto jeść kiszonki i czy wszyscy mogą je jeść.
- Oczywiście, że warto! Kiszonki pozytywnie wpływają na zdrowie. W kiszonkach jest więcej kwasu mlekowego niż w kefirze. Warto zadbać o swój układ trawienny. Dzięki błonnikowi perystaltyka jelit jest przyspieszona. Dla mnie to polskie superfood! Kiszonki są dla wszystkich, jednak powinny na nie uważać osoby z nadkwasotą i refluksem. Osoby z wrzodami także muszą je ograniczyć. W zalewie ogórków kiszonych jest sporo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem mogą spożywać ograniczone ilości – mówi dr Anna Dykielska.
2. Kiszonki w diecie – wpływ na organizm
Ogórki kiszone to nie tylko porcja witamin, ale i naturalny probiotyk, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, który powstaje w czasie fermentacji. Kwas mlekowy pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach i zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Warto zaznaczyć, że kiszonki są mniej kaloryczne niż surowe warzywa i mają sporo witamin z grupy B, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Regularne jedzenie ogórków kiszonych wygładza skórę, wzmacnia włosy i paznokcie.
Wbrew powszechnej opinii kiszonki nie mają więcej witaminy C niż świeże owoce, ale są bogatym źródłem witaminy A, C i K, wapnia, fosforu i potasu.
W procesie fermentacji wszystkie witaminy i związki mineralne przenikają do soku, który staje się bardzo wartościowy. Przekonały się o tym osoby, które wypiły sok z kiszonych ogórków aby pozbyć się zaparć lub dzień wcześniej spożywały alkohol.
Kiszone warzywa zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej. Ogórki z 98 proc. składają się z wody – są świetnym sposobem nawadniania organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl