Trwa ładowanie...

Nie wyrzucaj ogórków z białym nalotem. To nie jest pleśń

Ogórki kiszone i konserwowe to prawdziwe źródło witamin, których potrzebujemy szczególnie zimą. Jeśli zauważysz biały lub zielonkawy nalot przypominający pleśń, nie wyrzucaj ich! To tylko kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Zobacz film: "Kiszonki. Źródło zdrowia"

spis treści

1. Pleśń na ogórkach? – biały i zielony nalot

Jeśli ukisiłaś swoje pierwsze ogórki i po kilku dniach zobaczyłaś na nich biały i zielony nalot, nie musisz się martwić, a tym bardziej wyrzucać starannie przygotowanych słoików. Zmiana koloru i nalot to nic innego jak kwas mlekowy, czyli probiotyk, który ułatwia trawienie, wzmacnia odporność i usprawnia prace jelit. Kwas mlekowy jest biały, a gdy miesza się z czosnkiem (który może zrobić się niebieskawy), daje zielonkawy kolor.

Właściwości ogórków kiszonych
Właściwości ogórków kiszonych

Pamiętaj, że osad na ogórkach nie jest tym samym co kożuch w słoiku. Jeśli zauważysz wyraźny kożuch pod nakrętką, możesz być pewna, że ogórki są nieprawidłowo ukiszone lub były źle nawożone, a w twoim słoiku rozwinęły się bakterie gnilne i drożdże. Zawartość takiego słoika wyrzuć, a samo naczynie umyj i wyparz.

Zapytaliśmy dietetyka, czy warto jeść kiszonki i czy wszyscy mogą je jeść.

- Oczywiście, że warto! Kiszonki pozytywnie wpływają na zdrowie. W kiszonkach jest więcej kwasu mlekowego niż w kefirze. Warto zadbać o swój układ trawienny. Dzięki błonnikowi perystaltyka jelit jest przyspieszona. Dla mnie to polskie superfood! Kiszonki są dla wszystkich, jednak powinny na nie uważać osoby z nadkwasotą i refluksem. Osoby z wrzodami także muszą je ograniczyć. W zalewie ogórków kiszonych jest sporo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem mogą spożywać ograniczone ilości – mówi dr Anna Dykielska.

Biały i zielony nalot na ogórkach kiszonych
Biały i zielony nalot na ogórkach kiszonych

2. Kiszonki w diecie – wpływ na organizm

Ogórki kiszone to nie tylko porcja witamin, ale i naturalny probiotyk, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, który powstaje w czasie fermentacji. Kwas mlekowy pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach i zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Warto zaznaczyć, że kiszonki są mniej kaloryczne niż surowe warzywa i mają sporo witamin z grupy B, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Regularne jedzenie ogórków kiszonych wygładza skórę, wzmacnia włosy i paznokcie.

Wbrew powszechnej opinii kiszonki nie mają więcej witaminy C niż świeże owoce, ale są bogatym źródłem witaminy A, C i K, wapnia, fosforu i potasu.

W procesie fermentacji wszystkie witaminy i związki mineralne przenikają do soku, który staje się bardzo wartościowy. Przekonały się o tym osoby, które wypiły sok z kiszonych ogórków aby pozbyć się zaparć lub dzień wcześniej spożywały alkohol.

Kiszone warzywa zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej. Ogórki z 98 proc. składają się z wody – są świetnym sposobem nawadniania organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie wyrzucaj ogórków z białym nalotem. To nie jest pleśń
Nie wyrzucaj ogórków z białym nalotem. To nie jest pleśń (Archiwum własne)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.