Nigdy nie susz takich grzybów. Poznasz je po zapachu i strukturze

Suszenie grzybów to popularna metoda ich konserwacji. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie leśne przysmaki nadają się do suszenia i późniejszej konsumpcji. O jakich grzybach mowa?

Jak poznać, że grzyb jest robaczywy?Jak poznać, że grzyb jest robaczywy?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Robaczywe grzyby – czy można je suszyć?

Podczas jesiennych wypraw do lasu często zbieramy grzyby o różnym stopniu uszkodzenia. Niestety, nawet jeśli grzyb wygląda na tylko lekko zainfekowany, nie powinien trafiać do suszenia. Robaczywe grzyby, w których larwy wygryzły tunele, mogą zawierać mikroskopijne odchody insektów. Te resztki, choć niewidoczne, pozostają w strukturze grzyba, co po wysuszeniu może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Grzyby mają porowatą strukturę, która wchłaniają zarówno wilgoć, jak i substancje chemiczne oraz organiczne, w tym toksyny.

Wysoka temperatura wyeliminuje, co prawda, robaki z ich wnętrza, jednak nie usunie odchodów, które mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka. Proces suszenia nie zwalcza tych substancji, a wręcz może je skoncentrować.

Nie zadziała tu odcinanie robaczywych części, tak samo jak odkrojenie zgniłej części owocu nie sprawi, że będzie on bezpieczny do spożycia. Aby uniknąć zagrożenia dla zdrowia, najlepiej jest całkowicie unikać suszenia grzybów, które zostały choćby minimalnie uszkodzone.

Sezon na kurki

Spożycie "robaczywków" może skutkować przede wszystkim dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wymioty, biegunka czy bóle brzucha.

Jak poznać, że grzyb jest robaczywy?

Jednym z pierwszych objawów zainfekowania grzyba przez larwy są małe dziurki na powierzchni kapelusza lub trzonka. Często występują także przebarwienia lub zmiany struktury grzyba, które mogą wskazywać na obecność tuneli wygryzionych przez owady.

Sygnałem świadczącym, że lepiej nie zbierać grzyba, jest też zbyt miękka i lekko zapadnięta struktura, nadmierna wilgoć czy nietypowy dla danego gatunku kształt.

Co więcej, robaczywe grzyby często wydzielają nieprzyjemny, nietypowy dla siebie zapach.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Atlas Grzybów
  2. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka