Nigdy nie zamawiaj tego w knajpie. Narażasz zdrowie i życie

W restauracjach zwracamy uwagę przede wszystkim na czystość otoczenia i wybór dań w menu. Ważna jest dla nas również wielkość porcji, smak i wygląd potrawy. Rzadko zastanawiamy się, czy złożone zamówienie jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Czego lepiej nie zamawiać w restauracji?

Niektóre produkty mogą powodować ciężkie zatruciaNiektóre produkty mogą powodować ciężkie zatrucia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Kiełki warzyw z Salmonellą

Centers for Disease Control and Prevention zwraca uwagę na spożywanie kiełków warzyw. Mogą one nie być bezpieczne, jeżeli nie zostały poddane obróbce termicznej.

Rosną w wilgotnych i ciepłych warunkach, które sprzyjają rozwojowi bakterii E.coli, Listerii i Salmonelli. Zjedzenie ich może prowadzić do wystąpienia zatrucia pokarmowego, przebiegającego z wymiotami, biegunką i bólem brzucha.

Owoce z bakterią E.coli

W wielu lokalach drinki czy lemoniady ozdabiane są plasterkami limonki, cytryny lub pomarańczy. Okazuje się, że nie jest to korzystne dla naszego zdrowia.

Naukowcy sprawdzili 70 cytryn z 21 różnych restauracji, wnioski opublikowane w Journal of Environmental Health są przerażające. 70 procent z nich było zakażonych przez drobnoustroje chorobotwórcze, na przykład bakterie E.coli i Enterococcus Spp.

Ser z Listerią

Według CDC jedzenie serów z niepasteryzowane mleka wiąże się ze wzrostem ryzyka zakażenia Listerią o 50-160 razy w porównaniu do serów pasteryzowanych.

W restauracji warto upewnić się o bezpieczeństwie zamawianych produktów mlecznych lub sięgać wyłącznie po sery wytwarzane z mleka pasteryzowanego.

Niepasteryzowane świeżo wyciskane soki

Świeżo wyciskane soki to popularna pozycja w menu, która wydaje się być zdrowszą alternatywą dla gazowanych napojów.

Rzeczywiście sok wyciśnięty z owoców jest korzystny dla zdrowia, o ile został wykonany w sposób bezpieczny, a bakterie ze skórki nie przedostały się do napoju.

Eksperci z Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) przestrzegają, że osoby starsze, przewlekle chore i małe dzieci są szczególnie narażone na ciężkie zatrucie spowodowane niepasteryzowaną żywnością.

Sos z Salmonellą

Sos holenderski ma wielu zwolenników, przyrządza się go na bazie żółtek jaj, które jedynie lekko się podgrzewa. W związku z tym istnieje ryzyko, że zamówione przez nas danie może być skażone bakteriami Salmonelli.

Przed zamówieniem na przykład jajek po benedyktyńsku warto upewnić się, że kucharze używają pasteryzowanych jaj, a sos nie jest przechowywany przez kilka godzin w lodówce. Poza sosem holenderskim popularne ogniska zakażeń Salmonellą to również ciastka z kremem i bezy.

Surowe ostrygi i małże

Surowe ostrygi mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia ze względu na obecność bakterii, pasożytów i wirusów. Produkt ten stanowi szczególne zagrożenie w następujących przypadkach:

Osoby z powyższymi schorzeniami powinny sięgać po małże i ostrygi poddane obróbce termicznej, by mieć pewność, że nie narażają się na zakażenie bakteriami Vibrio czy norowirusem.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka