Trwa ładowanie...

Nigdy solo. Lekarka mówi, z czym jeść pomidory

 Karolina Rozmus
25.01.2024 18:38
Najlepsze źródło potasu i likopenu. Lekarka zachęca, by jeść koniecznie z jednym dodatkiem
Najlepsze źródło potasu i likopenu. Lekarka zachęca, by jeść koniecznie z jednym dodatkiem (Getty Images)

Szereg badań wskazuje, że pomidory mogą niwelować ryzyko chorób serca i schorzeń neurodegeneracyjnych czy cukrzycy typu 2. Dr Cubała wyjaśnia, że warto jeść je jak najczęściej, ale nigdy solo.

spis treści

1. Dodaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze

Pomidory są źródłem dwóch silnych przeciwutleniaczy: likopenu i witaminy C, dzięki czemu wspierają odporność. Wpływają na poziom komórek odpornościowych, w tym komórek "naturalnych zabójców", które zwalczają wirusy. Dzięki temu, że są bogatym źródłem potasu, mogą chronić przed nadciśnieniem, a za sprawą likopenu dodatkowo zmniejszać ryzyko chorób serca nawet o 14 proc.

Z uwagi na obecność przeciwutleniaczy, w tym również beta-karotenu, mogą także zmniejszać ryzyko raka. Kilka badań dowiodło, że zwłaszcza pomidory w formie przetworzonej, w której znajduje się moc likopenu, mogą chronić przed rakiem prostaty.

Zobacz film: "Pomidory chronią przed rakiem prostaty"

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana w poście opublikowanym w mediach społecznościowych zwraca uwagę, by do pomidorów dodawać jeden składnik. Będą jeszcze zdrowsze.

Warto łączyć pomidory z oliwą. Będą jeszcze zdrowsze
Warto łączyć pomidory z oliwą. Będą jeszcze zdrowsze (Pixabay)

- Wiecie o tym, że sałatki należy polewać oliwą. A może też wiecie o tym, że jedzenie pomidora bez oliwy nie ma sensu? - mówi w wideo, które ukazało się na Instagramie.

2. Płynne złoto obniża cholesterol i wspiera serce

Dr Cubała zwraca uwagę, że oliwa "ma masę dobrych tłuszczy - omega-3 i omega-6", ale to niejedyny powód, by łączyć ją z pomidorami. Wyjaśnia, że likopen wchłania się najlepiej w obecności oliwy.

Wskazuje na to jedno z badań, opublikowane w 2022 r. na łamach "Biology". Naukowcy porównali, jak na ryzyko chorób serca wpływają nieprzetworzone pomidory, sos pomidorowy oraz sos pomidorowy z dodatkiem oliwy.

W każdej z postaci pomidory spowodowały obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz podniosły poziom cholesterolu HDL. Najsilniejszy efekt zaobserwowano jednak w odniesieniu do sosu pomidorowego z oliwą.

- Więc mamy dwa w jednym: fantastyczny antyoksydant, który chroni nas przed wieloma chorobami i dobre tłuszcze, które sprawiają, że podnoszą się nam także poziomy witamin zawartych w tłuszczach oraz kwasy omega, które są superważne dla życia - dodaje lekarka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze