Trwa ładowanie...

Niszczy wątrobę i mózg. Ogranicz jak najszybciej

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 26.12.2022 21:19
Tłuszcz i cukier prowadzą do stłuszczenia wątroby
Tłuszcz i cukier prowadzą do stłuszczenia wątroby (Getty Images)

Stłuszczenie wątroby może latami atakować w ukryciu, a jego skutki są bardzo groźne dla całego organizmu. To ryzyko cukrzycy, chorób trzustki, jelit, a nawet - jak dowodzą nowe badania - demencji. Dlatego tak ważna jest zdrowa dieta, a zwłaszcza ograniczenie dwóch konkretnych składników.

spis treści

1. Stłuszczenie wątroby niszczy mózg

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) przez długi czas może nie dawać żadnych objawów i właśnie dlatego jest tak groźne. Chory nie zdaje sobie sprawy, że cierpi jego wątroba i grożą mu poważne powikłania.

Nadmiar tłuszczu zagraża wątrobie i prowadzi do demencji
Nadmiar tłuszczu zagraża wątrobie i prowadzi do demencji (Getty Images)
Zobacz film: "Naturalne metody na stłuszczoną wątrobę"

Może to prowadzić nie tylko do otyłości, ale też cukrzycy typu 2, insulinooporności, chorób trzustki i jelita grubego.

Naukowcy dowodzą też, że stłuszczenie wątroby, szczególnie wywołane dwoma konkretnymi składnikami niezdrowej diety, może się skończyć problemami neurologicznymi, m.in. demencją.

Naukowcy z King's College London wskazują na dwóch największych winowajców: cukier i tłuszcz. Wyniki badań potwierdzają, że stłuszczenie spowodowane nadmiarem tych składników może prowadzić do poważnych dysfunkcji mózgu.

2. Tłuszcz groźny dla wątroby i mózgu

Potwierdzają to francuscy naukowcy z Uniwersytetu w Poitiers, którzy prowadzili badania na myszach karmionych dwoma różnymi dietami. W jednej grupie zawartość tłuszczu nie przekraczała 10 proc., w drugiej była na poziomie 55 proc. U gryzoni, które jadły więcej tłuszczu stwierdzono NAFLD, insulinooporność i dysfunkcję mózgu.

Kluczowym odkryciem był fakt, że myszy z NAFLD miały niższy poziom tlenu we krwi, co według naukowców sugeruje, że stłuszczenie wpływa na grubość naczyń krwionośnych. W rezultacie do mózgu nie dociera tyle tlenu, ile powinno. Niedobór staje się chroniczny, co niszczy komórki mózgowe i skutkuje deficytami poznawczymi.

"Badania potwierdzają, że ograniczenie cukru i tłuszczu w naszej diecie jest ważne nie tylko w walce z otyłością, ale także dla ochrony wątroby w celu utrzymania zdrowia mózgu i zminimalizowania ryzyka rozwoju takich chorób, jak depresja i demencja" - zaznaczyła dr Anna Hadjihambi, główna autorka badania.

Badania francuskich naukowców potwierdzają już wcześniejsze wyniki opublikowane w czasopiśmie "Neurology", które sugerowały, że NAFLD może nawet podwajać ryzyko demencji.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze