Niszczy wątrobę i mózg. Ogranicz jak najszybciej
Stłuszczenie wątroby może latami atakować w ukryciu, a jego skutki są bardzo groźne dla całego organizmu. To ryzyko cukrzycy, chorób trzustki, jelit, a nawet - jak dowodzą nowe badania - demencji. Dlatego tak ważna jest zdrowa dieta, a zwłaszcza ograniczenie dwóch konkretnych składników.
1. Stłuszczenie wątroby niszczy mózg
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) przez długi czas może nie dawać żadnych objawów i właśnie dlatego jest tak groźne. Chory nie zdaje sobie sprawy, że cierpi jego wątroba i grożą mu poważne powikłania.
Może to prowadzić nie tylko do otyłości, ale też cukrzycy typu 2, insulinooporności, chorób trzustki i jelita grubego.
Naukowcy dowodzą też, że stłuszczenie wątroby, szczególnie wywołane dwoma konkretnymi składnikami niezdrowej diety, może się skończyć problemami neurologicznymi, m.in. demencją.
Naukowcy z King's College London wskazują na dwóch największych winowajców: cukier i tłuszcz. Wyniki badań potwierdzają, że stłuszczenie spowodowane nadmiarem tych składników może prowadzić do poważnych dysfunkcji mózgu.
2. Tłuszcz groźny dla wątroby i mózgu
Potwierdzają to francuscy naukowcy z Uniwersytetu w Poitiers, którzy prowadzili badania na myszach karmionych dwoma różnymi dietami. W jednej grupie zawartość tłuszczu nie przekraczała 10 proc., w drugiej była na poziomie 55 proc. U gryzoni, które jadły więcej tłuszczu stwierdzono NAFLD, insulinooporność i dysfunkcję mózgu.
Kluczowym odkryciem był fakt, że myszy z NAFLD miały niższy poziom tlenu we krwi, co według naukowców sugeruje, że stłuszczenie wpływa na grubość naczyń krwionośnych. W rezultacie do mózgu nie dociera tyle tlenu, ile powinno. Niedobór staje się chroniczny, co niszczy komórki mózgowe i skutkuje deficytami poznawczymi.
"Badania potwierdzają, że ograniczenie cukru i tłuszczu w naszej diecie jest ważne nie tylko w walce z otyłością, ale także dla ochrony wątroby w celu utrzymania zdrowia mózgu i zminimalizowania ryzyka rozwoju takich chorób, jak depresja i demencja" - zaznaczyła dr Anna Hadjihambi, główna autorka badania.
Badania francuskich naukowców potwierdzają już wcześniejsze wyniki opublikowane w czasopiśmie "Neurology", które sugerowały, że NAFLD może nawet podwajać ryzyko demencji.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl