Trwa ładowanie...

Novel food (nowa żywność) - jadalne owady, mięso in vitro, pieczywo UV

 Paula Komendarczuk
30.11.2022 13:33
Novel food (nowa żywność) to między innymi suszone larwy mącznika.
Novel food (nowa żywność) to między innymi suszone larwy mącznika. (Adobe Stock)

Novel food (nowa żywność) to produkty, które nie były stosowane do produkcji pożywienia przed 1997 rokiem. Obecnie dopuszcza się ich użycie w celu zmniejszenia hodowli zwierząt i negatywnego wpływu na środowisko. Novel food to określenie stosowane do nazwania żywności wyprodukowanej przy użyciu nowoczesnej technologii lub substancji, które nie były znane na terenie Unii Europejskiej. Co należy do nowej żywności?

spis treści

1. Co to jest novel food?

Novel food (nowa żywność) to produkty nieużywane do wytwarzania żywności na terenie Unii Europejskiej przed 1997 rokiem. Jest to pożywienie stworzone za pomocą nowoczesnych technologii lub używane dotychczas wyłącznie poza obszarem UE. Celem wprowadzenia novel food jest walka z głodem na świecie, ograniczenie hodowli zwierząt i negatywnego wpływu na środowisko.

Nowa żywność ma stopniowo trafiać do masowej produkcji, ponieważ może zastąpić znane do tej pory produkty obfitujące w przyswajalne białko. Novel food jest uznawane za całkowicie bezpieczne dla zdrowia, jest też przedmiotem wielu badań, sprawdzających wpływ innowacyjnych produktów na organizm, również w perspektywie czasowej.

2. Przykładowe produkty należące do novel food

Produkty określane mianem nowej żywności to między innymi:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2.1. Novel food - mięso in vitro

Mięso in vitro (sztuczne mięso) to wynik zaawansowanych reakcji chemiczno-biologicznych przeprowadzanych w bioreaktorze na podstawie włókien komórkowych pobranych od zwierzęcia.

Próbka rozmnaża się pod okiem naukowców przez kilka tygodni, aż komórki zamienią się w tkanki mięśniowe, wówczas łączy się je ze stworzonym sztucznie tłuszczem i barwnikami.

Pierwsze mięso in vitro trafiło do Izraela i Singapuru, obecnie staje się coraz bardziej popularne. W Tel Awiwie, w restauracji SuperMeat można zjeść fileta z kurczaka in vitro. Sztuczne mięso niebawem ma być wprowadzone do produkcji w Unii Europejskiej.

2.2. Novel food - owady

Unia Europejska dopuściła do masowej produkcji suszone larwy mącznika we wszystkich krajach członkowskich. Do tej pory produkt ten był dostępny jedynie w Wielkiej Brytanii, Holandii, Francji i Szwajcarii. Zezwolono na zwiększenie dostępności owadów, ze względu na to, że ich hodowla jest znacznie tańsza i bardziej ekologiczna niż tradycyjna.

Ma również korzystniejszy wpływ na środowisko, ponieważ emituje mniejszą ilość gazów cieplarnianych. Jednocześnie wprowadzenie białka owadziego to duża szansa na wzrost ilości pożywienia na świecie, co może okazać się kluczowe ze względu na stale powiększająca się liczbę ludności. Owady są też niezwykle wartościowym produktem, wykazano, że mogą zawierać tyle samo protein co odżywki białkowe. Możliwe jest również dopuszczenie do sprzedaży świerszczy i szarańczy.

2.3. Novel food - pieczywo z UV

Od 2016 roku w sklepach dostępne jest pieczywo wzbogacone o witaminę D2, produkowane z wykorzystaniem drożdży poddanych wpływowi światła ultrafioletowego.

UV sprawia, że obecny w drożdżach ergosterol zmienia się w witaminie D2 podczas naturalnego i bezpiecznego dla zdrowia procesu. Pieczywo z UV ma zmniejszyć niedobór witaminy D2, który obecnie może dotyczyć nawet połowy ludności na świecie.

2.4. Novel food - sucromalt

Od lat trwają prace nad znalezieniem alternatywy dla cukru, z tego względu do masowej produkcji został dopuszczony sucromalt, czyli mieszanina sacharydów (sacharozy i hydrolizatu skrobi połączonych enzymem stworzonym przez bakterie Leuconostoc citreum lub Bacillus licheniformis).

Sucromalt ma niższy indeks glikemiczny w porównaniu do cukru, występuje w formie syropu. Nie określano do tej pory jego kaloryczności, niektórzy są zdania, że będzie mógł być stosowany w trakcie diety odchudzającej, natomiast inni podkreślają, że syropy mogą przyczyniać się do gromadzenia tkanki tłuszczowej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze