Trwa ładowanie...

Nowy grzyb w polskich lasach. Tu znajdziesz go najwięcej

Avatar placeholder
Dominika Najda 29.09.2023 13:58
Nowy gatunek już został doceniony przez grzybiarzy. Po tym go rozpoznasz
Nowy gatunek już został doceniony przez grzybiarzy. Po tym go rozpoznasz (Getty Images)

Miłośnicy grzybobrania już snują plany i marzenia na temat okazów, które uda się wypatrzyć podczas kolejnego wypadu. W polskich lasach pojawił się jednak nowy gatunek, który warto również wypatrywać.

spis treści

1. Borowik amerykański w polskich lasach

Listę poszukiwanych okazów warto wzbogacić o borowika amerykańskiego, który do naszych lasów zawitał stosunkowo niedawno. Mowa o gatunku Aureoboletus projectellus, znanym też jako złotak wysmukły i borowik wrzosowy.

Choć znany od niedawna, ten gatunek zdążył już zyskać grono osób, które wręcz przepadają za jego smakiem. Kapelusz borowika amerykańskiego ma jasnobrązową barwę, a trzon może mieć kremowy lub beżowy kolor.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Złotaka wysmukłego poznamy po charakterystycznych pionowych bruzdach, które znajdują się na trzonie. Z kolei na brzegach kapelusza można zauważyć uwypuklenia. Grzyb pokryty jest suchą skórą, która robi się nieco lepka pod wpływem wilgoci.

Rurki borowika amerykańskiego mają zielono-żółtą barwę, a miąższ jest jasnoróżowy. Tego gatunku najlepiej poszukiwać w towarzystwie sosen i na wrzosowiskach. Najczęściej spotykany jest na terenach nadmorskich oraz Podlasiu.

2. Przygotowanie i wartości odżywcze

Borowik amerykański jest gatunkiem jadalnym, stanowi cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, selen, magnez, jod, a także witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i PP.

Grzyb jest niskokaloryczny, w 100 g znajduje się około 50 kcal. Można go przygotować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się jako składnik zup, sosów, można go suszyć, marynować i kisić, a nawet mrozić.

Ze względu na obecność błonnika w postaci ciężkostrawnej chityny, złotaka wysmukłego nie powinny spożywać dzieci poniżej 6. roku życia. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym również powinny unikać borowików amerykańskich.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze