Nowe superfood. Soplówka jeżowata (WIDEO)
Soplówka jeżowata, zwana też małpim grzybem, daje mnóswtwo korzyści zdrowotnych. Dopiero niedawno zyskała popularność w Polsce, choć w Azji stosują ją już od wieków. Czy powinniśmy brać przykład z mieszkańców Azji i częściej przyrządzać ten produkt? Obejrzyj wideo i poznaj właściwości tego oryginalnego grzyba.
Grzyby w Polsce są bardzo cenione i często wykorzystywane do wielu potraw. Grzyby się marynuje, dusi na patelni, układa na pizzy, przyrządza na ich bazie zupy i sosy. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, z pewnością zachwycą wielu gości. Kluczowy jest podział na grzyby jadalne i grzyby trujące.
Nie należy dotykać ani zbierać grzybów, które są niebezpieczne dla zdrowia. Ich spożycie może doprowadzić do pobytu w szpitalu, a nawet śmierci. Zatrucia grzybami są groźne i należy ich unikać. Gdy nie wiemy czy dany grzyb jest jadalny warto zapytać kogoś doświadczonego lub zostawić go w spokoju w lesie.
Ryzyko w tym zakresie jest nieodpowiedzialne i może przynieść wiele negatywnych konsekwencji. Grzyby mają wspaniałe działanie na organizm. Borowiki na trądzik, kurki na owrzodzenia, pieczarki by wspomóc odchudzanie. Ponadto, jedzenie grzybów może uchronić przed chorobą Alzhmeimera. Z kolei reishi - grzyb mocy duchowej i nieśmiertelności, jak wielu uważa.
W Polsce jemy też kurki, rydze, borowiki, podgrzybki, gąski i wiele innych. Może warto zacząć spożywać też soplówkę jeżowatą. Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej na ten temat. Poznaj cudowne właściwości pieczarek portobello. Jak bezpiecznie zbierać grzyby?