- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Poznaj cudowne właściwości pieczarek portobello
Pieczarka portobello jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie. Portobello są znane ze swoich właściwości zdrowotnych, Chronią przed chorobami nowotworowymi. Ponadto są one łatwodostępne i tanie.
Istnieje wiele powodów, aby wprowadzić pieczarki portobello do swojej diety. Są źródłem białka pochodzenia roślinnego, wielu niezbędnych składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy i fitochemikaliów, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które pomagają walczyć z chorobami. Dzięki nim możemy wykluczyć z diety wiele produktów, które nie służą naszemu zdrowiu, jak np. przetworzone mięso, produkty sojowe oraz te zawierające mleko i gluten.
Poznaj korzyści wynikające ze spożywania pieczarek portobello!
Zobacz także: Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób
Pieczarki, które pomagają walaczyć z rakiem
Portobello zawierają związek CLA, który wykazuje działanie hamujące proliferację komórek i wywołuje apoptozę (śmierć komórek nowotworowych). Są one jedynym roślinnym źródłem CLA, dzięki czemu są unikalne i bardzo cenne w dietach wegetariańskich.
Jedno z badań porównujących wpływ ekstraktu pieczarkowego na myszy wykazało, że u myszy leczonych ekstraktem nastąpiło zmniejszenie wielkości guza gruczołu krokowego i proliferacja komórek nowotworowych w porównaniu z grupą kontrolną myszy, które nie były leczone w ten sposób. Naukowcy biorący udział w badaniu stwierdzili, że ekstrakt z pieczarek zawierający CLA przyczynił się do znacznych zmian w ekspresji genów obserwowanych w grupie myszy leczonych ekstraktem, ale nie w grupie kontrolnej.
Zawartość CLA w pieczarkach portobello sprawia, że są one uważane za jeden z najcenniejszych, naturalnych produktów do walki z rakiem na świecie.
Zobacz także: Leczenie raka dietą
Źródło przeciwutleniaczy i naturalny środek przeciwzapalny
Na ogół grzyby są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantu l-ergothioneiny (ERGO). Badania wykazały, że niskie stężenie ERGO wiąże się z większym ryzykiem wielu przewlekłych chorób zapalnych, zwłaszcza tych dotyczących krwinek czerwonych.
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, ERGO jest biosyntezowane tylko przez grzyby i prątki, co czyni grzyby jedynym sposobem na dostarczenie go ludziom i zwierzętom.
W ostatnich latach ERGO został zbadany ze względu na potencjalne efekty terapeutyczne w leczeniu zaburzeń krwinek czerwonych, które są spowodowane częściowo przez uszkodzenia oksydacyjne. Badania wykazują również, że jako bardzo stabilny antyoksydant o unikalnych zdolnościach, może być pomocny w przeciwdziałaniu uszkodzeniom mitochondrialnego DNA i ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, zwłaszcza chorobą Parkinsona.
Zobacz także: Gdzie znaleźć najwięcej antyoksydantów?
Dobry substytut mięsa
Grzyby są popularną alternatywą dla mięsa, a na dodatek mają mniej kalorii, tłuszczu, sodu i są wolne od mleka, orzechów lub soi.
Jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską, portobello to jeden z najlepszych produktów spożywczych do przygotowania np. wegetariańskich hamburgerów, ponieważ mają one podobną strukturę i dają wrażenie, że jemy mięso. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, pieczarki mają również stosunkowo dużo białka.
Nawet jeśli nie stosujesz diety na bazie roślinnej, ale chcesz zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, spróbuj używać portobello jako substytutu zamiast przetworzonych produktów z tofu, mrożonych wegetariańskich hamburgerów (które zwykle zawierają składniki takie jak izolat białka sojowego) lub roślin strączkowych, które mogą powodować problemy trawienne.
Zobacz także: Zdrowa dieta bez mięsa?
Bogate źródło witamin z grupy B
Portobello są niezwykle bogate w witaminy z grupy B, w tym niacynę (witamina B3) i ryboflawinę (witamina B2). Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania żywności o wysokiej zawartości witamin z grupy B?
Witaminy z grupy B są potrzebne do utrzymania wysokich poziomów energii, funkcji poznawczych i pomagają radzić sobie ze stresem. Niacyna wspomaga funkcje układu sercowo-naczyniowego i metabolizm, w tym pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Ryboflawina natomiast jest pomocna w zapobieganiu lub leczeniu bólów głowy i migreny, łagodzi objawy PMS, chroni oczy przed chorobami takimi jak jaskra i zapobiega anemii.
Witaminy z grupy B wspomagają zdrowie skóry, zapobiegają cukrzycy, pomagając utrzymać prawidłowe poziomy cukru we krwi i mogą pomóc pokonać zmęczenie, bóle i zapalenie stawów.
Zobacz także: Objawy niedoboru witamin z grupy B
Źródło miedzi i selenu
Miedź odgrywa ważną rolę w produkcji hemoglobiny i krwinek czerwonych, wspomaga zdrowy metabolizm i jest potrzebna do wzrostu, rozwoju i trwałej naprawy tkanki łącznej. Ciało wykorzystuje miedź do różnych reakcji enzymatycznych i utrzymania równowagi hormonalnej. Co bardzo ważne, miedź zapobiega zmęczeniu.
Selen natomiast wspomaga aktywność tarczycy, działając jak katalizator wytwarzania aktywnych hormonów tarczycy, pomaga zwalczać stan zapalny, jest korzystny dla krążenia i zdrowia reprodukcyjnego, a nawet może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka.
Zobacz także: Jak poprawić wzrok?
Niska zawartość węglowodanów, przy jednoczesnej sporej zawartości błonnika
Jeśli stosujesz dietę o niskiej zawartości węglowodanów lub nawet dietę ketogeniczną, pieczarki portobello mogą bardzo ułatwić przygotowywanie posiłków i zapewnić odpowiednią ilości błonnika, smaku i składników odżywczych w diecie bez podawania cukru lub zbyt wielu węglowodanów.
Portobello można dodawać do posiłków, takich jak omlety, sałatki, zupy lub potrawy smażone, aby łatwiej uzyskać uczucie sytości oraz zapewnić błonnik i elektrolity, takie jak potas.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść węglowodany?
Źródła
- draxe.com