Trwa ładowanie...

Nutella - skład, olej palmowy, tłuszcze nasycone

Do opinii publicznej dotarła nie tak dawno bardzo niepokojąca wiadomość o tym, że popularna na całym świecie Nutella może być niezdrowa. Z tego powodu między innymi jedna z dużych włoskich sieci handlowych zdecydowała się na wycofanie ze sprzedaży tego kremu czekoladowego. Natomiast producenci w wydanym oświadczeniu zaprzeczają, że spożywanie Nutelli w jakikolwiek sposób zagraża zdrowiu. Jaka jest prawda?

Zobacz film: "Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami"

spis treści

1. Z czego składa się Nutella

Największe kontrowersje wzbudza w składzie Nutelli dużej ilości niezdrowego i uznawanego za potencjalnie rakotwórczy oleju palmowego. Przyjrzyjmy się, zatem składnikom jakie wchodzą w skład Nutelli.

Okazuje się, że ponad 50 procent zawartości słoika kremu czekoladowego Nutella stanowi cukier. Jak podaje producent jest to w zdecydowanej większości cukier buraczany z dodatkiem rafinowanego cukru trzcinowego.

Kolejnym składnikiem obecnym w dużych ilościach w kremie Nutella jest olej palmowy. Według dostępnych danych stanowi on nawet jedną czwarta składu. Producent podaje, że używany jest jedynie olej posiadający odpowiednie certyfikaty i selekcjonowany według zaleceń RSPO (Porozumienia dla zrównoważonej produkcji oleju palmowego).

Orzechy laskowe, które nadają Nutelli charakterystyczny smak stanowią około 13 procent zawartości słoika. Do produkcji kremu wykorzystuje się orzechy z małych gospodarstwach rolnych położonych we Włoszech oraz Turcji.

Ponad siedem procent składu Nutelli to kakao z krajów Afryki Zachodniej o obniżonej zawartości tłuszczu. Do produkcji Nutelli używa się także mleka (6,6%) oraz serwatki, lecytyny i waniliny.

2. Olej palmowy

Olej palmowy jest jednym z bardziej popularnych dodatków do żywności. Nutella to tylko jeden z wielu produktów, który ma go w swoim składzie.

Olej palmowy jest uzyskiwany w drodze tłoczenia zmielonych nasion oraz owoców palmy oleistej. W początkowej fazie olej ma czerwone zabarwienie i jest bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych takich jak:

Niestety po wytłoczeniu olej palmowy, który potem wchodzi między innymi w skład kremu Nutella jest poddawany rafinacji. W wyniku czego nie tylko zmienia kolor na żółty lub biały, ale również zostaje pozbawiany większości wartości odżywczych. W czasie podgrzewania uwalniają się też szkodliwe estry kwasów tłuszczowych, które mogą mieć działanie rakotwórcze.

3. Tłuszcze nasycone

Przetworzony olej palmowy jest także bogatym źródłem tłuszczy nasyconych, które według lekarzy są w dużej mierze odpowiedzialne za wzrost stężenia „złego cholesterolu” LDL we krwi. Dieta bogata w tłuszcze nasycone jest szkodliwa nie tylko dla serca, ale również dla całego układu krążenia. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że spożywanie dużych ilości tłuszczów nasyconych podnosi ryzyko wystąpienia tak groźnych chorób jak zawał serca czy udaru mózgu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.