Nutella - skład, olej palmowy, tłuszcze nasycone
Do opinii publicznej dotarła nie tak dawno bardzo niepokojąca wiadomość o tym, że popularna na całym świecie Nutella może być niezdrowa. Z tego powodu między innymi jedna z dużych włoskich sieci handlowych zdecydowała się na wycofanie ze sprzedaży tego kremu czekoladowego. Natomiast producenci w wydanym oświadczeniu zaprzeczają, że spożywanie Nutelli w jakikolwiek sposób zagraża zdrowiu. Jaka jest prawda?
1. Z czego składa się Nutella
Największe kontrowersje wzbudza w składzie Nutelli dużej ilości niezdrowego i uznawanego za potencjalnie rakotwórczy oleju palmowego. Przyjrzyjmy się, zatem składnikom jakie wchodzą w skład Nutelli.
Okazuje się, że ponad 50 procent zawartości słoika kremu czekoladowego Nutella stanowi cukier. Jak podaje producent jest to w zdecydowanej większości cukier buraczany z dodatkiem rafinowanego cukru trzcinowego.
Kolejnym składnikiem obecnym w dużych ilościach w kremie Nutella jest olej palmowy. Według dostępnych danych stanowi on nawet jedną czwarta składu. Producent podaje, że używany jest jedynie olej posiadający odpowiednie certyfikaty i selekcjonowany według zaleceń RSPO (Porozumienia dla zrównoważonej produkcji oleju palmowego).
Orzechy laskowe, które nadają Nutelli charakterystyczny smak stanowią około 13 procent zawartości słoika. Do produkcji kremu wykorzystuje się orzechy z małych gospodarstwach rolnych położonych we Włoszech oraz Turcji.
Ponad siedem procent składu Nutelli to kakao z krajów Afryki Zachodniej o obniżonej zawartości tłuszczu. Do produkcji Nutelli używa się także mleka (6,6%) oraz serwatki, lecytyny i waniliny.
2. Olej palmowy
Olej palmowy jest jednym z bardziej popularnych dodatków do żywności. Nutella to tylko jeden z wielu produktów, który ma go w swoim składzie.
Olej palmowy jest uzyskiwany w drodze tłoczenia zmielonych nasion oraz owoców palmy oleistej. W początkowej fazie olej ma czerwone zabarwienie i jest bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych takich jak:
- antyoksydanty,
- betakaroten,
- witamina E.
Niestety po wytłoczeniu olej palmowy, który potem wchodzi między innymi w skład kremu Nutella jest poddawany rafinacji. W wyniku czego nie tylko zmienia kolor na żółty lub biały, ale również zostaje pozbawiany większości wartości odżywczych. W czasie podgrzewania uwalniają się też szkodliwe estry kwasów tłuszczowych, które mogą mieć działanie rakotwórcze.
3. Tłuszcze nasycone
Przetworzony olej palmowy jest także bogatym źródłem tłuszczy nasyconych, które według lekarzy są w dużej mierze odpowiedzialne za wzrost stężenia „złego cholesterolu” LDL we krwi. Dieta bogata w tłuszcze nasycone jest szkodliwa nie tylko dla serca, ale również dla całego układu krążenia. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że spożywanie dużych ilości tłuszczów nasyconych podnosi ryzyko wystąpienia tak groźnych chorób jak zawał serca czy udaru mózgu.