Obniża cholesterol i wspomaga pracę trzustki. Dodawaj do jedzenia, a kilogramy polecą w dół

Kminek, ostry i gorzkawy w smaku, jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Można go stosować do wypieków, takich jak ciasta czy chleb, ale również do potraw z ziemniaków, mięs, ryb czy gulaszu. Ale kminek to nie tylko przyprawa, która dodaje potrawom wyjątkowego smaku. To również składnik, który ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Dlaczego warto jeść kminek?Dlaczego warto jeść kminek?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kminek w walce z nadwagą

Kmin rzymski, znany również jako kumin, to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, która pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. W kminie można znaleźć wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, wapń, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Ta aromatyczna przyprawa była wykorzystywana w medycynie naturalnej już wiele wieków temu.

Szczególnie osoby cierpiące na biegunkę, przeziębienie, bezsenność, problemy trawienne, stan zapalny dróg oddechowych, zespół jelita drażliwego i niedokrwistość powinny regularnie sięgać po kminek. Stałe spożywanie kminu może pomóc w walce z nadwagą, ponieważ zawarty w nim tymol pobudza produkcję żółci i enzymów trawiennych.

Kminek na wysoki cholesterol

Kumin ma również zdolność do obniżania zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL w krwiobiegu. Dzięki temu może pomóc w redukcji ryzyka rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Kuminol i kuminaldehyd, które są obecne w kminie, mają pozytywny wpływ na pracę trzustki. Dzięki temu ten ważny organ jest w stanie wydzielać odpowiednią ilość insuliny, hormonu odpowiedzialnego za transport glukozy do komórek w naszym organizmie i utrzymanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Kumin zawiera również aldehyd i olejki eteryczne, które mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego kumin jest często stosowany w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, które regenerują skórę i pomagają pozbyć się zmian skórnych.

Ponadto antyoksydanty zawarte w tej roślinie pomagają opóźnić proces starzenia się organizmu, chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka