Odczucie głodu nie ma związku z liczbą spożytych kalorii
Sklepy spożywcze są obecnie pełne produktów, które mają tłumić apetyt i sprawiać, że czujemy się pełniejsi na dłużej. Jednak według najnowszych badań, jest mało prawdopodobne, aby miały one wpływ na liczbę spożywanych przez nas kalorii.
Po analizie ponad 460 badań naukowych, badacze z Uniwersytetu Sheffield w Wielkiej Brytanii odkryli niewiele dowodów na istnienie związku między tym, jak bardzo czujemy się głodni, a liczbą kalorii, które spożywamy.
Lider badania, dr Bernard Corfe, oraz jego zespół opublikowali swoje wyniki w czasopiśmie „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.
W Polsce około 60 proc. mężczyzn i ponad połowa kobiet cierpi na nadwagę lub otyłość.
Podstawowa przyczyna nadwagi i otyłości to brak równowagi energetycznej, czyli spożywanie większej liczby kalorii niż potrzebuje lub „spala” organizm.
Dlatego też zdrowa dieta i spożywanie zalecanej dziennej liczby kalorii (czyli około 1,600-2,400 kcal dla kobiet i 2000-3000 kcal dla mężczyzn, w zależności od intensywności aktywności fizycznej) są uważane za klucz do utraty wagi i utrzymania szczupłej sylwetki.
Zdrowe gotowe posiłki wydają się być odpowiedzią na marzenie o szczupłej sylwetce. Zdaniem producentów, wpływają one na zmniejszenie apetytu, sprawiają, że czujemy się syci na dłużej i nie mamy potrzeby podjadania w ciągu dnia.
Nowe badanie jednak wskazuje, że nie ma związku między apetytem a spożywaniem określonej liczby kalorii, co sugeruje, niektórzy producenci żywności muszą na nowo przemyśleć obietnice składane konsumentom.
Dr Corfe i jego zespół doszli do takiego wniosku, po przeprowadzeniu analizy 462 badań, w których oceniano zarówno apetyt, jak i zużycie kalorii.
Naukowcy odkryli, że tylko 6 proc. wziętych pod uwagę badań obejmowało bezpośrednie statystyczne porównanie zależności między apetytem i przyjmowaną liczbą kalorii, a tylko połowa z tych analiz zauważyła związek między zgłaszanym przez uczestników głodem a liczbą spożywanych przez nich kalorii.
Zespół twierdzi, że to, jak bardzo czujemy się głodni, nie ma wpływu na liczbę kalorii, które spożywamy. To stwierdzenie jest bardzo istotne dla producentów żywności i powinni oni wziąć to pod uwagę.
"Przemysł spożywczy jest pełen produktów, które są wprowadzane do obrotu na podstawie ich wpływu na apetyt. Podczas gdy te obietnice mogą być prawdziwe, nie powinny one dawać do zrozumienia, że spożycie energetyczne zostanie dzięki nim zmniejszone. Na przykład, można zjeść posiłek, który powinien zaspokoić apetyt i zapewnić uczucie sytości przez długi czas, ale mimo wszystko możesz później spożyć dużą liczbą kalorii" – wyjaśnia Dr Bernard Corfe.
Dr Corfe mówi, że potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie określić, co wpływa na spożycie kalorii i czy w ten proces zaangażowane są czynniki środowiskowe lub społeczne.
"Warto zrozumieć, w jaki sposób dochodzi do otyłości, jak jej zapobiegać i w jaki sposób współpracować z przemysłem spożywczym, aby opracować lepsze testy żywności, która w rzeczywisty i skuteczny sposób jest w stanie zaspokoić apetyt" - dodaje Dr Corfe.