Pomaga zwalczać raka. Składnik konkretnego mięsa
Naukowcy wykazali, że konkretny rodzaj kwasów tłuszczowych może pomóc w zwalczaniu kilku rodzajów raka. Tego odkrycia dokonała grupa badaczy z Uniwersytetu w Chicago, która w planach ma szersze analizy wpływu składników odżywczych na odporność, ale także na starzenie się organizmu.
1. Ludzki organizm go nie wytwarza
Specjaliści z Uniwersytetu w Chicago stworzyli "bibliotekę składników odżywczych" krwi. Znalazło się w niej 255 bioaktywnych cząsteczek pochodzących z analizowanych substancji. Eksperci zebrali je po to, by przeprowadzić badania przesiewowe pod kątem ich zdolności do wpływania na aktywację konkretnej grupy białych krwinek.
Chodziło o limfocyty T CD8+, czyli limfocyty cytotoksyczne, które należą do grupy komórek odporności kluczowych dla zabijania komórek nowotworowych lub zakażonych wirusem.
Z sześciu najlepszych kandydatów, których sprawdzano zarówno na mysich, jak i ludzkich komórkach, wskazano ten, który radził sobie z tym najlepiej, czyli kwas trans-wakcenowy (TVA).
TVA jest kwasem tłuszczowym, który najobficiej występuje w ludzkim mleku, ale organizm nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć. Co interesujące, tylko 20 proc. kwasu trans-wakcenowego jest w stanie rozłożyć na inne produkty uboczne, a reszta krąży we krwi.
2. Suplement, który wspiera walkę z rakiem
Naukowcy pod kierownictwem dr Jing Chen postanowili w swoich analizach skoncentrować się na składnikach odżywczych, które mogą aktywować odpowiedź limfocytów T. I rzeczywiście udało im się znaleźć taki, który zwiększał odporność przeciwnowotworową.
Amerykańscy eksperci wykazali, że kwas trans-wakcenowy poprawia zdolność komórek odpornościowych do walki z nowotworem. Zdaniem autorów badań ten kwas tłuszczowy może uzupełniać kliniczne leczenia nowotworu jako suplement diety.
Eksperci zaobserwowali, że gryzonie karmione dietą wzbogaconą o TVA, znacząco zmniejszyły potencjał wzrostu nowotworu komórek czerniaka, a także raka okrężnicy w porównaniu z myszami, które jadły dietę kontrolną.
Ten rodzaj kwasów tłuszczowych można znaleźć m.in. w jagnięcinie, wołowinie oraz produktach mlecznych.
3. Klucz to ilość
Z wyników badania, które zostało opublikowane w czasopiśmie "Nature", wynika także, iż pacjenci onkologiczni z wyższym poziomem TVA krążącego we krwi, lepiej reagują na immunoterapię w leczeniu chłoniaka. Podobne efekty zaobserwowano także u chorych na białaczkę.
Autorzy analiz podkreślają, że kluczowe jest określenie zoptymalizowanej ilości samego składnika odżywczego, a nie źródła pożywienia.
W związku z tym, że coraz więcej analiz naukowych potwierdza niekorzystne skutki zdrowotne wynikające z jedzenia dużej ilości czerwonego mięsa, nie należy tego badania traktować jako wymówki, by spożywać go więcej.
Zdaniem dr Chen mogą istnieć także inne składniki odżywcze, które wykazują podobne efekty. Zespół ekspertki ma w planach zbudować obszerniejszą bibliotekę składników odżywczych, by lepiej zrozumieć ich wpływ na odporność, ale także na inne procesy biologiczne takie jak starzenie.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl