Trwa ładowanie...

"Płynne złoto" chroni przed rakiem. Wystarczą trzy łyżki dziennie

 Katarzyna Prus
16.05.2023 15:41
Oliwa z oliwek wspomaga ochronę przed nowotworami
Oliwa z oliwek wspomaga ochronę przed nowotworami (Getty Images)

Oliwa z oliwek nie bez powodu jest nazywana "płynnym złotem". Wspomaga wątrobę, chroni przed miażdżycą i rakiem. W dodatku jest na tyle uniwersalna, że można ją dodawać niemal do każdego dania.

spis treści

1. Oliwa z oliwek chroni serce

Oliwa z oliwek to jeden z filarów diety śródziemnomorskiej, uznawanej z jedną z najzdrowszych i polecaną przez lekarzy w profilaktyce i leczeniu wielu chorób m.in. serca.

Najlepiej sięgać po tę z pierwszego tłoczenia (extra virgin), bo ma więcej składników odżywczych niż rafinowana. Zawiera m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę E, A i C. To także źródło minerałów takich jak potas, magnez i fosfor oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Oliwa pomaga obniżyć ciśnienie i cholesterol oraz zapobiegać stwardnieniu tętnic, przez co jest nieoceniona w profilaktyce miażdżycy. Tym samym zmniejszamy też ryzyko udaru mózgu czy zawału serca.

Oliwa z oliwek ma wiele korzyści dla zdrowia
Oliwa z oliwek ma wiele korzyści dla zdrowia (Getty Images)

Ponadto, składniki odżywcze zawarte w oliwie z oliwek mogą zwalczać szkodliwe bakterie np. Helicobacter pylori, które zwiększają ryzyko wielu poważnych chorób, w tym raka żołądka.

Oliwa pomaga również trawić tłuszcze, przez co wspiera pracę wątroby, a także poprawia perystaltykę jelit.

2. Oliwa dla jelit i mózgu

Dieta śródziemnomorska oparta między innymi na oliwie z oliwek jest też nieoceniona w profilaktyce nowotworów między innymi raka jelita grubego, trzustki czy piersi.

Za dietę bogatą w oliwę będzie wdzięczny także mózg. Naukowcy z Uniwersytetu Auburn w USA odkryli, że ma ona pozytywny wpływ na osoby z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

Wyniki badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" sugerują, że oliwa z oliwek wpływa na zdrowie mózgu i poprawia barierę krew-mózg oraz funkcje pamięci. Wystarczą nawet trzy łyżki stołowe dziennie (tyle pili uczestnicy badania).

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze