Trwa ładowanie...

Odtruwa organizm jak żadne inne warzywo. Włosi wiedzą to od dawna

Avatar placeholder
03.09.2023 10:40
Nie tylko herbatka na trawienie. Warzywo odtruwa organizm i zapobiega napadom głodu
Nie tylko herbatka na trawienie. Warzywo odtruwa organizm i zapobiega napadom głodu (Getty Images)

Włosi go uwielbiają. Fenkuł to mniej popularna nazwa kopru włoskiego. Roślina ma szereg właściwości zdrowotnych i charakterystyczny posmak. Jak fenkuł wpływa na nasz organizm i dlaczego warto go spożywać?

spis treści

1. Nie tylko herbatka z kopru włoskiego

Koper włoski należy do rodziny selerowatych i praktycznie każda jego część jest jadalna. Szczególnie polecany jest osobom na diecie, ponieważ zawiera mało kalorii, a pełno w nim błonnika, witamin i minerałów.

Dodanie fenkułu wzbogaci smak wielu potraw. Jego charakterystyczny smak i zapach wynika z obecności lotnych olejków znajdujących się w nasionach. To warzywo o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym 15.

W przeszłości koper włoski był stosowany jako roślina lecznicza. Wykorzystywano jego rozkurczowe i moczopędne właściwości. Doskonale wspomaga także trawienie i łagodzi wzdęcia.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sprawdzi się na bóle brzucha, jest to także naturalny środek na zmniejszenie apetytu. Fenkuł jest źródłem antyoksydantów, które zmniejszają stres oksydacyjny i neutralizują wolne rodniki.

2. Warzywo o wielu właściwościach

Koper włoski pomaga nie tylko na dolegliwości żołądkowe. Zawarte w nim składniki poprawiają odporność i pomagają zwalczać infekcje. Warzywo łagodzi także kaszel i działa wykrztuśnie.

Spożywanie go to świetny sposób na walkę ze stanami zapalnymi oraz poprawę funkcjonowania wątroby i oczyszczenie jej z toksyn. Obecność błonnika i potasu obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

Fenkuł jest zarówno świetnym dodatkiem, jak i samodzielnym daniem. Bulwy można podawać w dowolny sposób. Z suszonych owoców można z kolei przygotować napar, taka herbatka szczególnie polecana jest na poprawę trawienia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze