Ogłoszono zwycięzcę. To warzywo jest najzdrowsze na świecie
Amerykańska agencja rządowa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) przebadała 47 produktów spożywczych pod względem ich walorów zdrowotnych i odżywczych. Na liście znalazły się zielone warzywa, takie jak szpinak czy jarmuż. Jednak pierwsze miejsce na podium zajęła pewna niewielka i nietypowa roślina.
1. Mają najwięcej "mocy". 10 najzdrowszych warzyw
Badacze pod lupę wzięli "moc" 47 warzyw i owoców, oceniając je pod kątem kluczowych składników odżywczych oraz zawartościwitaminy A, B6, B12, C, D, E i K oraz potasu, błonnika, białka, wapnia, żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz cynku.
Pierwsza dziesiątka najzdrowszych warzyw to według organizacji kolejno:
- rukiew wodna,
- kapusta pekińska, która zajęła drugie miejsce,
- boćwina,
- szpinak,
- cykoria,
- sałata,
- natka pietruszki,
- sałata rzymska,
- jarmuż,
- rzepa.
Absolutnym faworytem okazała rukiew wodna, która zajęła pierwsze miejsce w rankingu. Ten liściasty przedstawiciel kapustnych rośnie w zbiornikach słodkowodnych, takich jak stawy czy jeziora. Rukiew wodną można spotkać w Polsce, choć nie jest częstym widokiem, bo porasta niemal wyłącznie zachodnią część kraju.
Nazywana u nas rzeżuchą wodną, jest spokrewniona także z rzodkiewką, a jej smak może przybliżyć nieco łacińska nazwa rośliny – Nasturtium officinale, czyli wykręcacz nosa. Ma ostry, pieprzny smak przypominający nieco rukolę oraz chrzan.
Młode okazy rzeżuchy wodnej mają delikatniejszy smak oraz strukturę, dlatego można posypywać nimi dania, dodawać do kanapek i sałatek. Dojrzała rukiew wodna ma znacznie bardziej intensywny smak, a przy tym łodygi są twarde i włókniste, dlatego wymaga obróbki termicznej.
2. Pogromca raka i bomba witaminowa
Warto polować na rukiew wodną w dużych marketach, bo roślina ma nie tylko intrygujący smak. Według ustaleń badaczy jest zasobna w witaminę A oraz potas, a ilość tego pierwiastka w rukwi jest wyższa nawet niż w pomidorach. Warzywo zawiera również większe ilości witaminy C niż pomarańcza, a także więcej silnego przeciwutleniacza - beta-karotenu, niż marchewka.
Badanie pod kątem fitochemicznym ujawniło, że rukiew wodna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, chroni również przed uszkodzeniami DNA. Jest źródłem izotiocyjanianów, które odpowiadają za charakterystyczny smak warzywa. Zgodnie z wcześniejszymi badaniami substancje te jednocześnie hamują namnażanie komórek nowotworowych oraz zapobiegają nawrotom raka.
Naukowcy odkryli, że warzywo wykazuje działanie ochronne również na układ sercowo-naczyniowy i komórki wątroby. Jej właściwości doceniali zwolennicy medycyny ludowej, którzy uważali rukiew wodną za remedium na problemy z wątrobą oraz lekarstwo na kaszel i zaparcia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl