Olej kokosowy może zwiększać ryzyko ataku serca. Wszystko przez tłuszcze
Olej kokosowy wzbudza dużo skrajnych emocji. Zwolennicy są przekonani, że to najzdrowszy z tłuszczów, przeciwnicy zaś podkreślają, że ze względu na skład powinien być spożywany jak najrzadziej. Kto ma rację?
1. Tłuszczowy superfood
Olej kokosowy szybko znalazł zastosowanie w kuchni i okrzyknięty został mianem ''superfood'', czyli żywności funkcjonalnej. Chętnie wykorzystywany jest do smażenia i pieczenia. Jest odporny na działanie wysokich temperatur. W oleju kokosowym znajdziemy witaminy B, C i E, a także magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk.
To jednak nie wszystko. Olej kokosowy w 82 proc. składa się z tłuszczów nasyconych, które niekorzystnie wpływają na zdrowie. Zwolennicy tego tłuszczu mówią, że jest on dobry dla zdrowia serca, jednak naukowcy są innego zdania.
2. Tłuszcze nasycone a zawał serca
Specjaliści z Cleveland Clinic podają, że spożywanie oleju kokosowego może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby serca. Wszystko właśnie przez tłuszcz nasycony, który spożywany w nadmiarze zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi. To z kolei prowadzi do ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego.
Podobnego zdania co specjaliści z Cleveland Clinic, są naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA). Oni również przekonują, że olej kokosowy spożywany w nadmiarze może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Nie ma badań, które jednoznacznie potwierdzałyby korzystny wpływ oleju kokosowego na zdrowie, a AHA w ogóle nie rekomenduje używania go w codziennej diecie.
3. Dlaczego jest modny?
Olej kokosowy ze względu na wysoką zawartość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych szybko dodaje energii. Ceniony jest zwłaszcza przez sportowców, ponieważ podnosi wydolność organizmu. Przypisuje mu się też właściwości odchudzające i poprawiające procesy trawienne.
Olej kokosowy jest sycący i pozwala na długo zaspokoić głód. Nie poleca się go jednak osobom, które prowadzą siedzący tryb życia. Duża dawka energii, której organizm nie wykorzysta, może sprzyjać nadwadze i otyłości.
Przyjmuje się, że oleje roślinne są zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych. W przypadku oleju kokosowego należy jednak zachować umiar i nie korzystać z niego w nadmiarze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl