Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Superfoods bez tajemnic. Sprawdź, czego nie wiedziałeś o super żywności

 Sylwia Stachura
24.02.2020 11:08
Superfoods bez tajemnic. Sprawdź, czego nie wiedziałeś o super żywności
Superfoods bez tajemnic. Sprawdź, czego nie wiedziałeś o super żywności (Grafika / Shutterstock)

Jeśli interesujesz się zdrowiem i odżywianiem, na pewno wciąż słyszysz o superfoods. Jarmuż, komosa ryżowa, jagody goji, algi – to kilka popularnych produktów, które w ostatnim czasie zyskały wielką popularność. Co kilka miesięcy pojawia się nowy super produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Co tak naprawdę kryje się w super żywności? Czy egzotyczne produkty są naprawdę wartościowe, czy przereklamowane? Czy dieta może ochronić nas przed chorobami?

spis treści
7 superproduktów, które pozwolą ci dłużej cieszyć się młodością
7 superproduktów, które pozwolą ci dłużej cieszyć się młodością [8 zdjęć]

Trafne wybory żywieniowe w połączeniu z codzienną dawką ruchu mogą skutecznie przedłużyć życie, a dodatkowo

zobacz galerię

1. Co to jest superfood?

Super żywność to produkty spożywcze, które wyróżniają się dużą zawartością cennych składników, czyli witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Zaliczają się do niej produkty naturalne, które mogą chronić organizm przed różnymi chorobami. W jaki sposób? To głównie zasługa przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych, ale także witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Najprościej można powiedzieć, że superfoods to naturalne dopalacze – zastrzyk substancji odżywczych, których brakuje w naszej codziennej diecie. Lista super produktów jest długa – są tam zarówno nieco egzotyczne nasiona chia, jak i pospolity czosnek. Najczęściej jednak to określenie słyszymy przy okazji promowania nowych, modnych produktów, które mają nam zagwarantować zdrowie, młodość i piękny wygląd.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Popularny = najlepszy?

Rzeczywiście, największy rozgłos zyskują mało znane produkty, które nagle zaczynają być lansowane jako recepta na zdrowie. Wielu z nas w tym momencie zapala się czerwona lampka ostrzegawcza i pojawia się pytanie – czy modne superfoods są naprawdę wartościowe, czy to tylko efekt rozgłosu? Dr Joanna Neuhoff-Murawska z Poradni Dietetycznej Oregano w rozmowie z dziennikarzem „Newsweeka” potwierdziła, że super produkty mają „potężny potencjał antyoksydacyjny”.

W praktyce oznacza to, że rzeczywiście większość superfoods ma naprawdę świetny skład, a ich włączenie do diety na pewno pozytywnie wpłynie na stan zdrowia. Jednak nie wszystko, co słyszymy o super żywności, ma swoje potwierdzenie w faktach– super produkty również mają wady. Oto kilka informacji na temat popularnych super produktów.

2.1. Jagody goji

Jagody goji zasłynęły jako najzdrowsze owoce na świecie, ale czy to rzeczywiście prawda?
Jagody goji zasłynęły jako najzdrowsze owoce na świecie, ale czy to rzeczywiście prawda?

Jagody goji nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie. W chińskiej medycynie ludowej wykorzystywane są od wieków. Małe, czerwone jagody goji uznawane są za bombę antyoksydantów, dzięki którym możemy wzmocnić odporność, poprawić pracę mózgu, ochronić się przed chorobami serca i nowotworami oraz wydłużyć życie.

Okazuje się jednak, że trzeba wypić 13 porcji soku z jagód goji, żeby dostarczyć organizmowi tylu antyoksydantów, ile znajduje się w jednym jabłku (a kilogram jagód goji kosztuje ok. 50-60 zł).

2.2. Komosa ryżowa

Hit wśród zdrowej żywności, czyli komosa ryżowa. Jak może wpływać na pracę układu pokarmowego?
Hit wśród zdrowej żywności, czyli komosa ryżowa. Jak może wpływać na pracę układu pokarmowego?

Pochodzące z Ameryki Południowej zboże zawiera 18% białka więcej niż inne zboża. Komosa ryżowa (quinoa) nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, ma niski indeks glikemiczny i jest bogata w aminokwasy, które są budulcem mięśni i tkanek.

Chociaż komosa ryżowa przebojem zdobyła serca i żołądki miłośników zdrowego odżywiania, super zboże ma też swoje wady. W komosie znajdują się saponiny oraz lektyny, które mogą wywoływać podrażnienia w układzie pokarmowym. Quinoa jest też bogata w błonnik – substancję, która ułatwia odchudzanie, ale jej nadmiar w diecie prowadzi do wzdęć i gazów.

2.3. Woda kokosowa

Woda kokosowa świetnie nawadnia organizm, ale jej przyjemny smak to zasługa cukru
Woda kokosowa świetnie nawadnia organizm, ale jej przyjemny smak to zasługa cukru

Sekretem popularności wody kokosowej jest wysoka zawartość minerałów i elektrolitów, dzięki którym napój ten świetnie sprawdza się do nawadniania organizmu. Chętnie sięgają po nią zwłaszcza sportowcy oraz wszyscy, którzy chcą uzupełnić braki minerałów po treningu.

Minusy? Chociaż woda kokosowa jest niskokalorycznym napojem (20 kcal w 100 ml), to zawiera dużo cukru. W szklance wody kokosowej o pojemności 330 ml są aż 3 łyżeczki cukru! Warto o tym pamiętać i nie zastępować zbyt często zwykłej wody mineralnej jej kokosowym odpowiednikiem.

2.4. Jagody acai

Jagody acai są bogate w przeciwutleniacze, ale wciąż brakuje badań potwierdzających ich właściwości
Jagody acai są bogate w przeciwutleniacze, ale wciąż brakuje badań potwierdzających ich właściwości

Na pewno słyszałeś o niezwykłych właściwościach jagód acai. Mają 2 razy więcej antyoksydantów niż borówki, zawierają białko, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Uważa się, że jagody acai ułatwiają odchudzanie, jednak nie potwierdziły tego żadne badania.

2.5. Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna to jeden z nowych hitów prosto z Hollywood. Gwiazdy kina i estrady chętnie dodają sproszkowaną trawę pszeniczną do zielonych koktajli. Trawie pszenicznej przypisuje się wręcz magiczne właściwości, ale niektóre badania sugerują, że ten super produkt nie zawiera nawet wystarczającej ilości witamin, by można go uznać za jedną z zalecanych porcji warzyw i owoców.

3. Super produkty z atestem naukowców

Naukowcy z Uniwersytetu Williama Patersona w New Jersey stworzyli nową listę super produktów. Przeanalizowali produkty pod względem zawartości 17 kluczowych dla zdrowia substancji, takich jak: błonnik, białko, witaminy i minerały. W ten sposób powstała lista produktów o największym stężeniu prozdrowotnych składników, która opiera się na badaniach, a nie wyłącznie hipotezach.

Jakie warzywa i owoce znalazły się na liście superproduktów opracowanej przez naukowców?
Jakie warzywa i owoce znalazły się na liście superproduktów opracowanej przez naukowców?

Jakie produkty trafiły na listę? Na szczycie znalazły się zielone warzywa liściaste. Pierwsze miejsce na podium zajęła rukiew wodna, a tuż za nią uplasowały się kapusta pekińska, boćwina, cykoria i szpinak. Dalsze miejsca również należą do zielonych warzyw – jest tam sałata, natka pietruszki, sałata rzymska, kapusta sitowata, nać rzepy, endywia, szczypiorek, jarmuż i rukola.

Nie ma więc wątpliwości, że największych ilości witamin i minerałów należy szukać w zielonych warzywach liściastych. Wszyscy, którzy ostatnio ulegli modzie na zielone koktajle mają rację – warto jeść jak najwięcej właśnie tych warzyw, np. w formie soku lub smoothie.

Jakie inne produkty powinniśmy jeść częściej? Na liście amerykańskich naukowców znalazły się też czerwona papryka, dynia, brokuły, brukselka, kalafior, marchew, pomidory, truskawki i cytryny. Jak widać, większość spośród najzdrowszych warzyw i owoców to produkty powszechne i łatwo dostępne.

Czy to oznacza, że promowane superfoods nie są warte naszej uwagi? Super produkty, takie jak jagody goji czy nasiona chia, na pewno nam nie zaszkodzą, ale warto wiedzieć, że wcale nie są aż tak cenne, jak sądziliśmy. Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, a przy okazji dbać o różnorodność w diecie, powinniśmy z nich korzystać. Z umiarem.

4. Jakie super produkty będą modne w najbliższym czasie?

Zdrowie rządzi się trendami, tak samo jak moda. Które super produkty będą na topie w najbliższym czasie? Na Zachodzie dużo mówi się o korzeniu macy, rośliny z rodziny kapustowatych, która rośnie na zboczach Andów w Peru. Jadalny korzeń nazywany jest „skarbem Inków”. Dlaczego maca jest tak wyjątkowa? Ze względu na zawartość witamin, minerałów, aminokwasów i steroli, które wzmacniają organizm, dodają energii, zwiększają libido i redukują stres. Sproszkowany korzeń macy można dodawać do koktajli, sałatek, jogurtu i owsianki.

Pierzga pszczela to kolejny super produkt, który niedługo znajdzie się na językach fanów zdrowotnych nowinek. Co to takiego? Pierzga pszczela to mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół. Jest bogata w aminokwasy, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Można ją dodawać do koktajli i sałatek, aby dodać sobie energii, wzmocnić układ pokarmowy i przyspieszyć regenerację organizmu po chorobach.

Czy peruwiańskie gwiazdki będą kolejnym super produktem?
Czy peruwiańskie gwiazdki będą kolejnym super produktem?

Słyszałeś o Sacha Inchi? Jeśli nie, to na pewno usłyszysz. Nasiona Sacha Inchi mają kształt gwiazdek i pochodzą z peruwiańskiej Amazonii. Są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. Można jeść je w całości albo dodawać do potraw olej tłoczony z nasion. Uważa się, że Sacha Inchi obniżają poziom cholesterolu, pomagają schudnąć i są świetnym brain food, czyli pokarmem dla mózgu.

Poza tym już wkrótce możemy usłyszeć o wodorostach kelp, skrzyżowaniu brukselki z jarmużem i wężymordzie.

Trudno w dzisiejszych czasach mówić o zdrowym odżywianiu, nie wspominając o superfoods. Super żywność, która potrafi zneutralizować skutki niezdrowego trybu życia, wciąż budzi fascynację. Nie zapominajmy jednak o tym, że jeden produkt nie zagwarantuje nam zdrowia i długiego życia. Podstawą powinna być odpowiednia dieta, aktywność fizyczna i dbanie o siebie. Warto włączyć superfoods do diety, ale wcale nie trzeba przepłacać za jagody goji czy wodę kokosową. Wśród popularnych warzyw i owoców również znajdziemy wartościowe produkty, które nie zrujnują naszych portfeli.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze