Olej, który obniża wysokie ciśnienie. Sprawdź, czy wiesz, co jeść
Wysokie ciśnienie krwi powoduje złe samopoczucie. Może również stanowić zagrożenie dla życia. Nawet drobne zmiany w diecie pomogą obniżyć ciśnienie krwi.
1. Olej dobry dla zdrowia
Ważnym dodatkiem, który obowiązkowo powinien znaleźć się w kuchni osoby z nadciśnieniem, są oleje bogate w tłuszcze nienasycone. Ich dobroczynne działanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Olej rzepakowy zawiera tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone. Tłuszcze nienasycone znajdziemy również w oliwie z oliwek, a także w oleju słonecznikowym.
W przypadku obróbki termicznej potraw, niewskazana jest jednak oliwa z oliwek. Lepiej wówczas sięgnąć po olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Oczywiście, jak w przypadku każdego tłuszczu, warto zachować umiar, ponieważ mogą sprzyjać przybieraniu na wadze.
Zobacz też :Naturalny lek na nadciśnienie i cholesterol
2. Wyniki badań
Badanie przeprowadzone przez American Heart Association na grupie 436 pacjentów udowadnia wpływ diety na wysokość ciśnienia. Część uczestników testowało tzw. dietę DASH, opartą w dużym stopniu na założeniach diety śródziemnomorskiej. Pozostali jedli dania tradycyjnej amerykańskiej kuchni, natomiast u niektórych badanych dodatkowo dietę wzbogacono o warzywa i owoce.
Dieta DASH okazała się najzdrowsza. Ryzyko zawału, choroby wieńcowej i innych chorób układu krążenia, okazało się najmniejsze w tym wariancie. Ponadto, spadał poziom złego cholesterolu i obniżyło się ciśnienie. DASH uważa się za więcej niż dietę, jest to skuteczna metoda walki z chorobami układu krążenia. Bogactwo owoców, warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, ryb, a także wspomnianych tłuszczów nienasyconych, to optymalny zestaw kulinarny dla zachowania odpowiedniego ciśnienia.
Zobacz też: Które pieczywo jest najzdrowsze? (WIDEO)
3. Nadciśnienie - przyczyny i skutki
Objawy wysokiego ciśnienia krwi niekiedy można przeoczyć. Sygnalizować je mogą np. bóle głowy.
Jeśli osoba z wysokim ciśnieniem krwi nie podejmuje odpowiedniego leczenia, ryzyko chorób układu krążenia, zawału i udaru mózgu może znacząco wzrosnąć.
Żeby w naturalny sposób poprawić stan zdrowia, warto sięgać po zdrową żywność i posiłki bogate w owoce i warzywa. Dietetycy i lekarze dla osób z nadciśnieniem polecają dietę ubogą w tłuszcze zwierzęce oraz czerwone mięso. Warto zrezygnować ze słodyczy i słodkich napojów.
Istnieją również inne czynniki zwiększonego ryzyka zachorowania na nadciśnienie, dlatego też warto wówczas zachować większą ostrożność w doborze spożywanych produktów.
Uważnie przyjrzeć się diecie powinny osoby starsze, z nadwagą, obciążone podobnymi chorobami w wywiadzie rodzinnym, sięgające po zbyt dużo soli.
Po 40 r.ż. zalecane są regularne kontrole ciśnienia, samodzielnie w warunkach domowych lub u lekarza. Występowaniu nadciśnienia zdecydowanie lepiej zapobiegać, bo gdy już ten objaw się pojawi, nie jest łatwo go wyleczyć.
Zobacz też: Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl