Zapycha tętnice. Używany w ten sposób zwiększa ryzyko zakrzepicy i miażdżycy

Choć oleje roślinne są alternatywą dla działających prozapalnie i powodujących odkładanie się płytki miażdżycowej tłuszczów zwierzęcych, to nie zawsze ich spożywanie będzie korzystne dla zdrowia. Dietetyk zdradza, że mogą być źródłem kwasów omega-6, a w dodatku w pewnych sytuacjach stają się szkodliwe. Zwłaszcza jeśli popełniamy ten jeden powszechny błąd.

Podgrzewanie olejów roślinnych może mieć negatywny wpływ na zdrowiePodgrzewanie olejów roślinnych może mieć negatywny wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Ryzyko zakrzepicy a dieta

Choroba zakrzepowa jest jedną z wyjątkowo groźnych i podstępnych chorób, bo długo może nie dawać żadnych objawów. Czynnikami ryzyka jest wiek, uwarunkowania genetyczne, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, zażywanie niektórych leków, jak i nadwaga oraz związane z nią błędy żywieniowe.

To między innymi dieta obfitująca w kwasy tłuszczowe nasycone obecne w czerwonym mięsie i tłustych produktach odzwierzęcych, nadmiar sodu, węglowodanów prostych i przede wszystkim produktów wysokoprzetworzonych, w których obecne są tłuszcze trans.

W diecie przeciwzakrzepowej zaleca się ograniczenie źródeł tłuszczów do 30 proc. dziennego spożycia, a także wprowadzenie do diety owoców, warzyw, orzechów i roślinnych źródeł lipidów.

Niebezpieczne tłuszcze trans

Dietetyk Rory Batt w rozmowie z portalem Express.co.uk wyjaśnia, że niektóre z nich mogą jednak przyczyniać się do progresji choroby, zamiast jej zapobiegać.

Uważaj na tłuszcze roślinne w tej postaci

Jego zdaniem żywność smażona na tłuszczu roślinnym może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i prowadzić do zaburzeń lipidowych pod postacią wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi.

- Większość olejów roślinnych zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-6, których nadmiar może działać prozapalnie – tłumaczy dietetyk.

Kwasy omega-6 znajdują się w szczególności w oleju słonecznikowym, palmowym, oleju z pestek winogron, sojowym oraz kukurydzianym. Ale w tłuszczach roślinnych obecne są także kwasy omega-3 i omega-9. Wraz ze wspomnianymi kwasami omega-6 mogą pozytywnie wpływać na organizm. Kluczowy w nich jest stosunek poszczególnych kwasów tłuszczowych do siebie.

W niewielkich ilościach i przy wysokiej zawartości kwasów omega-3 kwasy omega-6 działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, a kwasy omega-9 dodatkowo obniżają poziom lipidów we krwi i wzmacniają odporność.

- Badania wykazują zwiększoną częstość występowania nadciśnienia tętniczego, rozregulowania lipidów we krwi, miażdżycy tętnic i dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych – wszystkich elementów, które prowadzą do chorób sercowo-naczyniowych i zakrzepów krwi – mówi Batt, nawiązując do badań na temat wpływu niektórych tłuszczów roślinnych i tłuszczów trans na zwierzęta.

Smażysz na oleju roślinnym? Podgrzewanie wpływa negatywnie na jego właściwości
Smażysz na oleju roślinnym? Podgrzewanie wpływa negatywnie na jego właściwości © Pixabay

Choć tłuszcze trans w głównej mierze mogą ukrywać się w produktach przetworzonych jak ciasta i słodkie wyroby piekarnicze czy gotowe dania, to nie należy zapominać o tym, w jaki sposób używamy nieszkodliwego tłuszczu roślinnego we własnej kuchni.

- Im bardziej olej jest podgrzewany, tym gorzej – dodaje Batt.

Potwierdzają to badania. Naukowcy na łamach "Vascular Pharmacology" przyznają, że podczas podgrzewania olejów roślinnych dochodzi do utleniania lipidów.

"Wykazano, że długotrwałe spożywanie wielokrotnie podgrzewanego oleju podnosi ciśnienie krwi i cholesterol całkowity, powoduje stany zapalne naczyń oraz zmiany naczyniowe predysponujące do miażdżycy" - piszą badacze.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka