Trwa ładowanie...

Omijaj z daleka. Zwiększają ryzyko raka żołądka, przełyku

Avatar placeholder
03.02.2024 11:31
Zimą są częstym dodatkiem do potraw. Mogą zrujnować jelita
Zimą są częstym dodatkiem do potraw. Mogą zrujnować jelita (Getty Images)

Dieta jest jednym z czynników determinujących nasze zdrowie. Eksperci przypominają, że kluczowe znaczenie ma sposób przetworzenia - nawet wartościowe produkty mogą stać się toksyczne w związku ze sposobem ich przygotowania. Karcynogenne właściwości zarzucą się m.in. marynowanym grzybom.

spis treści

1. Rakotwórcza żywność

Badania naukowe jasno pokazują, że ryzyko rozwoju raka zwiększa nie tylko palenie papierosów i alkohol, ale również dieta bogata w czerwone mięso, nadmiar białka i tłuszczu zwierzęcego, prostych węglowodanów oraz wysokoprzetworzone produkty.

Destrukcyjny wpływ na nasz organizm mogą mieć nawet wartościowe produkty spożywcze, jeżeli są spożywane w nieodpowiedniej formie. Na liście produktów, z których lepiej zrezygnować znalazły się też marynowe warzywa i grzyby.

Marynowanie zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za potencjalnie kancerogenne
Marynowanie zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za potencjalnie kancerogenne (Adobe Stock)
Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

2. Marynowanie na cenzurowanym

Grzyby są źródłem wielu cennych wartości odżywczych - działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz obniżają poziom glukozy we krwi. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fosfor, selen, sód oraz sporo błonnika, w tym beta-glukan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jednak wiele zależy też od formy przyrządzania. Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę na potencjalne ryzyko rakotwórcze związane z marynowaniem. Przyczyną jest szkodliwe działanie octu na komórki krwi oraz konieczność używania nadmiernej ilości soli podczas tworzenia marynaty.

Z metaanalizy opublikowanej w ''American Association for Cancer Research'' wynika, że jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, nawet o 50 proc. W innych badaniach wykazano z kolei dwukrotnie zwiększone ryzyko raka przełyku związane z dietą uwzględniającą marynowane produkty spożywcze.

Z marynowanych potraw powinny zrezygnować przede wszystkim osoby cierpiące na anemię, wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz problemy trawienne, jak wzdęcia czy zgaga.

Marynowanie polega na konserwowaniu warzyw lub grzybów - w occie. Zastąpienie octu spirytusowego - jabłkowym pozwala ograniczyć szkodliwy wpływ marynaty na nasz układ pokarmowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze