Omijaj z daleka. Zwiększają ryzyko raka żołądka, przełyku
Dieta jest jednym z czynników determinujących nasze zdrowie. Eksperci przypominają, że kluczowe znaczenie ma sposób przetworzenia - nawet wartościowe produkty mogą stać się toksyczne w związku ze sposobem ich przygotowania. Karcynogenne właściwości zarzucą się m.in. marynowanym grzybom.
1. Rakotwórcza żywność
Badania naukowe jasno pokazują, że ryzyko rozwoju raka zwiększa nie tylko palenie papierosów i alkohol, ale również dieta bogata w czerwone mięso, nadmiar białka i tłuszczu zwierzęcego, prostych węglowodanów oraz wysokoprzetworzone produkty.
Destrukcyjny wpływ na nasz organizm mogą mieć nawet wartościowe produkty spożywcze, jeżeli są spożywane w nieodpowiedniej formie. Na liście produktów, z których lepiej zrezygnować znalazły się też marynowe warzywa i grzyby.
2. Marynowanie na cenzurowanym
Grzyby są źródłem wielu cennych wartości odżywczych - działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz obniżają poziom glukozy we krwi. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fosfor, selen, sód oraz sporo błonnika, w tym beta-glukan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Jednak wiele zależy też od formy przyrządzania. Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę na potencjalne ryzyko rakotwórcze związane z marynowaniem. Przyczyną jest szkodliwe działanie octu na komórki krwi oraz konieczność używania nadmiernej ilości soli podczas tworzenia marynaty.
Z metaanalizy opublikowanej w ''American Association for Cancer Research'' wynika, że jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, nawet o 50 proc. W innych badaniach wykazano z kolei dwukrotnie zwiększone ryzyko raka przełyku związane z dietą uwzględniającą marynowane produkty spożywcze.
Z marynowanych potraw powinny zrezygnować przede wszystkim osoby cierpiące na anemię, wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz problemy trawienne, jak wzdęcia czy zgaga.
Marynowanie polega na konserwowaniu warzyw lub grzybów - w occie. Zastąpienie octu spirytusowego - jabłkowym pozwala ograniczyć szkodliwy wpływ marynaty na nasz układ pokarmowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl