Owoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Owoce kandyzowane ulegają konserwacji na skutek wielokrotnego smażenia w coraz bardziej słodkim syropie. Gotowy produkt może mieć gładką, lśniącą powłokę lub widoczne, drobne kryształki cukru na powierzchni. Owoce kandyzowane sprawdzają się jako dodatek do drożdżówek, pączków, babeczek i muesli. Jak zrobić owoce kandyzowane i jak je przechowywać?
1. Czym są owoce kandyzowane?
Owoce kandyzowane to zakonserwowane owoce na skutek smażenia ich w słodkim syropie. Proces ten wykonuje się w pokrojonych w kostkę lub całych owocach, a także ich łodygach czy kwiatach.
Rodzaje kandyzowanych owoców:
- owoce z powłoką z drobnych ziarenek cukru,
- owoce z błyszczącą powłoką z karmelu,
- owoce karmelizowane obsypane cukrem.
Owoce kandyzowane w 100 gramach zawierają:
- wartość energetyczna - 321 kcal,
- tłuszcz - 0,1 g,
- cholesterol - 0 mg,
- sód - 98 mg,
- potas - 56 mg,
- węglowodany - 83 g,
- w tym błonnik - 1,6 g,
- w tym cukry - 81 g,
- białko - 0,3 g,
- wapń - 18 mg,
- żelazo - 0,2 mg,
- magnez - 4 mg.
2. Zastosowanie owoców kandyzowanych
Owoce kandyzowane mogą być traktowane jako zamiennik ich suszonej wersji, choć mają wówczas bardziej słodki smak i wyższą wartość energetyczną.
Owoce poddane procesowi kandyzacji są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle piekarniczym, jako dodatek do puszystych rolad, bab, pączków czy drożdżówek.
Stanowią też jeden z podstawowych składników świątecznego keksa, często lądują też na wierzchu tortów lub trafiają do koktajli owocowych. Można dodać je również do babeczek, muesli i pozostałych deserów.
3. Przepis na kandyzowane owoce
Składniki:
- 0,5 kg dowolnych owoców,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
Dowolny rodzaj lub mieszankę owoców kroimy w kostkę lub plastry. Do tego celu idealnie nadają się pozbawione pestek brzoskwinie, nektarynki, jabłka, gruszki, śliwki czy morele.
1/3 wody doprowadzamy do wrzenia z 1/3 części cukru i do uzyskanego płynu dodajemy owoce. Odstawiamy rondelek na dobę w chłodnym miejscu.
Po upływie tego czasu powtarzamy czynność - zagotowujemy 1/3 wody z 1/3 cukru, dodając do mieszanki odcedzone owoce oraz syrop z dnia poprzedniego.
Rondelek ponownie odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnego dnia gotujemy ostatnią część cukru z wodą, łączymy z syropem i owocami i czekamy ostatnią dobę.
Następnego dnia owoce odsączamy i suszymy w piekarniku (10 minut w 140 stopniach Celsjusza). Można je dodatkowo oprószyć cukrem.
4. Błyskawiczny przepis na kandyzowane owoce
Składniki:
- 0,5 kg dowolnych owoców,
- 0,6 kg cukru,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę i cukier, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce i całość gotujemy na małym ogniu, uważając by składniki się nie przypaliły.
Garnek odstawiamy z ognia w momencie, gdy syrop stanie się brązowy. Wówczas dokładnie odcedzamy owoce, układamy je na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i suszymy.
5. Przechowywanie owoców kandyzowanych
Kandyzowane owoce są dość trwałe, nie tracą swojego smaku ani aromatu. Należy przechowywać je w suchym i szczelnym opakowaniu, na przykład w słoiku lub metalowej puszce.
Mniejszą trwałością wyróżniają się owoce kandyzowane w syropie, je należy spożyć w ciągu kilku dni od zrobienia, ponieważ mogą spleśnieć.