Trwa ładowanie...

Owoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

 Paula Komendarczuk
10.02.2022 11:37
Owoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Owoce kandyzowane - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Owoce kandyzowane ulegają konserwacji na skutek wielokrotnego smażenia w coraz bardziej słodkim syropie. Gotowy produkt może mieć gładką, lśniącą powłokę lub widoczne, drobne kryształki cukru na powierzchni. Owoce kandyzowane sprawdzają się jako dodatek do drożdżówek, pączków, babeczek i muesli. Jak zrobić owoce kandyzowane i jak je przechowywać?

spis treści

1. Czym są owoce kandyzowane?

Owoce kandyzowane to zakonserwowane owoce na skutek smażenia ich w słodkim syropie. Proces ten wykonuje się w pokrojonych w kostkę lub całych owocach, a także ich łodygach czy kwiatach.

Rodzaje kandyzowanych owoców:

  • owoce z powłoką z drobnych ziarenek cukru,
  • owoce z błyszczącą powłoką z karmelu,
  • owoce karmelizowane obsypane cukrem.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Owoce kandyzowane w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 321 kcal,
  • tłuszcz - 0,1 g,
  • cholesterol - 0 mg,
  • sód - 98 mg,
  • potas - 56 mg,
  • węglowodany - 83 g,
  • w tym błonnik - 1,6 g,
  • w tym cukry - 81 g,
  • białko - 0,3 g,
  • wapń - 18 mg,
  • żelazo - 0,2 mg,
  • magnez - 4 mg.

2. Zastosowanie owoców kandyzowanych

Owoce kandyzowane mogą być traktowane jako zamiennik ich suszonej wersji, choć mają wówczas bardziej słodki smak i wyższą wartość energetyczną.

Owoce poddane procesowi kandyzacji są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle piekarniczym, jako dodatek do puszystych rolad, bab, pączków czy drożdżówek.

Stanowią też jeden z podstawowych składników świątecznego keksa, często lądują też na wierzchu tortów lub trafiają do koktajli owocowych. Można dodać je również do babeczek, muesli i pozostałych deserów.

3. Przepis na kandyzowane owoce

Składniki:

  • 0,5 kg dowolnych owoców,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

Dowolny rodzaj lub mieszankę owoców kroimy w kostkę lub plastry. Do tego celu idealnie nadają się pozbawione pestek brzoskwinie, nektarynki, jabłka, gruszki, śliwki czy morele.

1/3 wody doprowadzamy do wrzenia z 1/3 części cukru i do uzyskanego płynu dodajemy owoce. Odstawiamy rondelek na dobę w chłodnym miejscu.

Po upływie tego czasu powtarzamy czynność - zagotowujemy 1/3 wody z 1/3 cukru, dodając do mieszanki odcedzone owoce oraz syrop z dnia poprzedniego.

Rondelek ponownie odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnego dnia gotujemy ostatnią część cukru z wodą, łączymy z syropem i owocami i czekamy ostatnią dobę.

Następnego dnia owoce odsączamy i suszymy w piekarniku (10 minut w 140 stopniach Celsjusza). Można je dodatkowo oprószyć cukrem.

4. Błyskawiczny przepis na kandyzowane owoce

Składniki:

  • 0,5 kg dowolnych owoców,
  • 0,6 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

W niewielkim garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę i cukier, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce i całość gotujemy na małym ogniu, uważając by składniki się nie przypaliły.

Garnek odstawiamy z ognia w momencie, gdy syrop stanie się brązowy. Wówczas dokładnie odcedzamy owoce, układamy je na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i suszymy.

5. Przechowywanie owoców kandyzowanych

Kandyzowane owoce są dość trwałe, nie tracą swojego smaku ani aromatu. Należy przechowywać je w suchym i szczelnym opakowaniu, na przykład w słoiku lub metalowej puszce.

Mniejszą trwałością wyróżniają się owoce kandyzowane w syropie, je należy spożyć w ciągu kilku dni od zrobienia, ponieważ mogą spleśnieć.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze