Trwa ładowanie...

Kandyzowany imbir - właściwości, przepis, przeciwwskazania

 Paula Jakubasik
31.03.2021 14:47
Kandyzowany imbir powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Kandyzowany imbir powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku. (123rf)

Kandyzowany imbir to świetny dodatek, który poprawia smak potraw i dodaje im aromatu. Imbir przygotowany w ten sposób pasuje idealnie do gorących napojów, przekąsek czy ciast. Jak kandyzować imbir?

spis treści

1. Na czym polega proces kandyzowania?

Kandyzowanie to proces znany już od starożytności, wówczas przetwarzano w ten sposób figi oraz daktyle. Kandyzowanie to konserwacja owoców za pomocą gotowania ich w słodkim syropie.

Obróbka ta pozwala na zachowanie koloru i kształtu produktu, a także na wzmocnienie smaku i aromatu. Kandyzowane owoce stają się o wiele słodsze, przyjmuje się że wchłaniają nawet 70-72% cukru.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Przekłada się to na ich kaloryczność, ale mimo to kandyzowane wyroby mają właściwości zdrowotne i cieszą się dużą popularnością. W Polsce najczęściej można spotkać kandyzowane cytryny, jabłka, gruszki, truskawki, ananasy, wiśnie czy śliwki.

Zdecydowanie warty spróbowania jest kandyzowany imbir, temu procesowi można poddać jego korzeń, łodygę, a nawet kwiaty. Ciekawym smakiem charakteryzuje się również kandyzowana mięta, pelargonia, róża czy rabarbar.

Zobacz także:

2. Właściwości kandyzowanego imbiru

  • pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego,
  • działa żółciopędnie,
  • działa rozkurczowo,
  • wspiera odporność organizmu,
  • niweluje zaparcia,
  • łagodzi mdłości,
  • poprawia apetyt,
  • poprawia krążenie krwi,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • redukuje ból stawów,
  • wspiera walkę z przeziębieniem,
  • zmniejsza ból głowy,
  • rozgrzewa,
  • odświeża oddech,
  • ma działanie bakteriobójcze,
  • zmniejsza kaszel,

Kandyzowany imbir jest słodki i pikantny jednocześnie. W jego składzie można znaleźć na przykład gingerol oraz zinferon, substancje te tworzą ostry smak imbiru, a także pozytywnie oddziałują na organizm. Kandyzowany imbir jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, potas, witaminę C, B1, B2, A oraz K.

3. Przepis na kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir jest dostępny w wielu sklepach, ale często w składzie znajdują się zupełnie niepotrzebne dodatki, które negatywnie wpływają na smak produktu. Kandyzowanie owoców nie jest trudne i nie wymaga użycia dużej ilości składników.

Składniki:

  • 50 dag świeżego imbiru,
  • 1 kg cukru trzcinowego,
  • woda,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Imbir dokładnie obieramy za pomocą obieraczki lub łyżeczki. Kroimy go na cienkie plasterki lub kostkę, w zależności od naszych preferencji. Kawałki przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą.

Po zagotowaniu płynu, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy całość przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy imbir, zalewamy wodą i ponownie gotujemy przez 10 minut.

Wyławiamy imbir z wody, mieszamy go z cukrem, szczyptą soli i zalewamy wodą, by przykryła zawartość. Na niewielkim ogniu podgrzewamy rondelek, mieszając do momentu aż powstanie gęsty syrop (zajmuje to około 2 godzin).

Imbir wyjmujemy z sosu i obtaczamy w cukrze, zostawiamy na całą noc. Gotowy produkt przechowujemy w szczelnym pojemniku i ustawiamy go w chłodnym miejscu.

Kandyzowany imbir to świetny dodatek do herbaty, pierników, kompotów, konfitur, deserów, ciast, napojów czy przekąsek. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny.

4. Przeciwwskazania do spożywania imbiru

Imbir niestety nie może być spożywany przez każdego. Powinny zrezygnować z niego chorzy na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, hemofilię, wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także refluks żołądkowo-przełykowy.

Warto również pamiętać, że imbir należy stosować z umiarem. Dzienna dawka imbiru to 4 gramy, przekroczenie tej normy może spowodować zgagę i niestrawność.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze