Trwa ładowanie...

"Owoc pięciu smaków". Może hamować rozwój alzheimera i parkinsona

 Aleksandra Zaborowska
15.06.2024 14:36
"Owoc pięciu smaków" można hodować w Polsce
"Owoc pięciu smaków" można hodować w Polsce (Getty Images)

Cytryniec chiński cieszy się wielkim zainteresowaniem wśród hobbystycznych ogrodników i entuzjastów naturalnych metod leczenia. Jego owoce nie tylko wyróżniają się smakiem, ale też mają wszechstronne działanie prozdrowotne.

spis treści

1. Cytryniec chiński. Estetyczna i zdrowa roślina

Cytryniec chiński, znany też pod nazwą schisandra, rośnie dziko w takich miejscach jak Japonia, wschodnia część Rosji, Korea, a także południowo-wschodnia Azja. Owoce tej rośliny są od wieków doceniane w chińskiej medycynie za swoje liczne prozdrowotne właściwości.

Nie każdy jest świadomy, że cytryniec chiński może być hodowany nawet w polskim przydomowym ogródku. W naszym kraju popularne są w szczególności odmiany Sadova No. 1 oraz cytryniec czerwonokwiatowy (Schisandra rubiflora).

Jest to rodzaj pnącza, które zachwyca intensywnie czerwonymi owocami rosnącymi w długich gronach. Wyglądem mogą nieco przypominać jagody. Roślina ta jest fascynująca nie tylko od strony estetycznej – jej małe, ozdobne liście znajdują praktyczne zastosowanie w kulinariach i medycynie naturalnej, a w Chinach od lat wykorzystuje się je do przyrządzania herbat o właściwościach leczniczych.

Zobacz film: "Właściwości owocu granatu"

Owoce cytryńca chińskiego w języku chińskim określane jako "owoce pięciu smaków" skrywają w sobie unikatowe połączenie smakowe: skórka jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a w soku z ziaren wyczuwalny jest słony.

W chińskiej medycynie różne smaki przypisywane są różnym korzyściom zdrowotnym - na przykład słodki ma przyczyniać się do lepszego funkcjonowania żołądka. Owoce cytryńca można spożywać na wiele sposobów - zarówno surowe, wysuszone, jak i jako element naparów, nalewek czy soków.

2. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z cytryńca?

Owoce cytryńca chińskiego zyskały uznanie dzięki ich właściwościom adaptogennym i antyoksydacyjnym, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz pokarmowy.

Badania przeprowadzone w 2017 roku wykazały, że "owoce pięciu smaków" potrafią hamować peptydy odpowiedzialne za tworzenie płytki amyloidowej, co jest typowym zjawiskiem obserwowanym często u osób z chorobą Alzheimera.

Ponadto cytryniec chiński może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona, co jeszcze bardziej podkreśla jego prozdrowotne działanie.

Wykazano również, że owoce cytryńca łagodzą objawy lęku oraz przewlekłego stresu. Dodatkowo wspomagają funkcjonowanie wątroby i niwelują ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia tego narządu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze