2 z 7Pomidory
Przede wszystkim zimą powinniśmy zrezygnować z owoców i warzyw pochodzących z importu, ponieważ są nieporównywalnie gorsze od tych hodowanych sezonowo. Należą do nich chociażby pomidory.
Zdrowotnym właściwościom pomidorów trudno zaprzeczyć. To cenne źródło likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem – poprzez neutralizację wolnych rodników opóźnia proces starzenia. Ponadto pomidory zapobiegają zawałom, miażdżycy, mają działanie antynowotworowe i poprawiają trawienie. Ale pomidor pomidorowi nierówny.
Zimą do polskich sklepów trafiają te głównie z Holandii, które zwykle nie dorastają w ziemi, ale w wełnie mineralnej nasączanej wodą i nawozami. Do Polski docierają zielone warzywa i dojrzewają w sztucznych warunkach, więc ich wartości odżywcze są minimalne.
Zobacz również: Jedzona regularnie wspomoże trawienie. Szybko zobaczysz efekty