3 z 7Banany
Banany to niezwykle energetyczne owoce – są źródłem fruktozy, po której spożyciu dostajemy szybki zastrzyk cukru do krwi. Zwiększa to jednak produkcję insuliny, która zbija cukier, powodując, że znowu jesteśmy głodni. Zaspokajanie głodu tego typu owocami nieszczególnie zatem służy nam zimą, ponieważ zwykle wówczas prowadzimy mniej aktywny tryb życia, spalając mniej kalorii niż latem. W rezultacie zamiast cieszyć się szczupłą sylwetką, możemy niepostrzeżenie przytyć.
Poza tym owoce bananowca, podobnie jak cytrusy i kiwi, również mają właściwości chłodzące – zawierają dużo potasu, który działa termoregulująco w naszym organizmie. Jego nadmiar powoduje, że otwierają się pory skóry, zwiększa się potliwość i organizm zaczyna tracić ciepło.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Sprawdź również: “Spalacze” tłuszczu. Podkręcają metabolizm, przyspieszają odchudzanie