Paliwo dla mózgu. Polacy jej unikają, a jest pyszna i tania

Choć ma wiele wartości odżywczych i jest stosunkowo tania, nie należy do ulubionych ryb Polaków. Często przegrywa m.in. z łososiem, dorszem czy śledziem. Niesłusznie, bo to naturalne wsparcie dla zdrowia i świetny wybór dla osób na diecie.

Polacy jej unikają, a jest zdrowsza niż inne rybyPolacy jej unikają, a jest zdrowsza niż inne ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mało kalorii, dużo zdrowia

Ryby to jeden z fundamentów diety śródziemnomorskiej, od lat uznawanej na najzdrowszą. Niestety Polacy nadal zbyt rzadko sięgają po tę skarbnicę zdrowia.

Co więcej, niektóre gatunki ryb są niesłusznie pomijane. Takim przykładem jest flądra, występująca głównie w Morzu Bałtyckim i Północnym.

Jej białe mięso to źródło: kwasów omega-3, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cennych witamin m.in. D i E.

Ile ryb powinniśmy jeść?

Co więcej, nie zawiera dużo tłuszczu (do ok. 4 proc.), a 100 g ryby to zaledwie 83 kcal. Jest więc idealna dla osób, które dbają o sylwetkę i zależy im na zdrowym odżywianiu.

Flądra jest bardzo zdrowa
Flądra jest bardzo zdrowa © Getty Images

Co więcej, flądra należy do stosunkowo tanich ryb, co może być dodatkowym argumentem, by częściej po nią sięgać. Niestety często przegrywa nie tylko łososiem, pstrągiem, śledziem czy dorszem.

Na ciśnienie i sylwetkę

Tymczasem flądra może być bardzo wartościowym elementem diety. Reguluje procesy mineralizacji kości i zębów, a także dba o układ nerwowy i wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym.

Zawarte w niej kwasy EPA i DPA to paliwo dla mózgu. Dzięki nim wspomagamy pamięć i koncentrację.

Z kolei potas, który pomaga obniżyć ciśnienie to wsparcie dla układu krążenia, a witaminy - dla skóry i wzroku.

Niestety flądra kojarzy się często z wysokim poziomem substancji toksycznych. Tymczasem jej mięso jest praktycznie wolne od szkodliwej rtęci. Ma też niską zawartość kadmu i ołowiu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka