Paliwo dla raka. Zwiększają ryzyko nowotworu nawet o 80 proc.

Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwiększa świadomość na temat tajników wspierania zdrowia w sieci. W niedawno opublikowanym nagraniu opowiada o produktach, które stanowią paliwo dla raka. Jak zapobiegać chorobom nowotworowym?

Paliwo dla raka. Te produkty znajdziesz w kuchniPaliwo dla raka. Te produkty znajdziesz w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Co zwiększa ryzyko raka?

- Temat nowotworów jest bardzo wrażliwy. Nie ma się co zresztą dziwić, kiedy te podstępne choroby zbierają śmiercionośne żniwo. (...) to właśnie w przypadku nowotworów szczególnie istotne jest podejmowanie działań prewencyjnych, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko samego ich wystąpienia - wyjaśnia dr Kulczyński w nagraniu opublikowanym na YouTube.

- Dane literaturowe jasno pokazują, że w przypadku wielu rodzajów nowotworów nasz styl życia odpowiada za większość zachorowań. Dla przykładu 9 na 10 przypadków raka płuc moglibyśmy uniknąć dzięki wprowadzeniu pewnych zmian do swojego codziennego sposobu życia - przekonuje dietetyk.

Zdaniem dr Kulczyńskiego jednym z czynników, który sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów są pleśnie, a konkretnie toksyny przez nie wytwarzane, które mogą znajdować się w żywności. Szczególnie niebezpieczna i rakotwórcza jest aflatoksyna produkowana przez grzyby rodzaju Aspergillus.

- Przeprowadzone badania jednoznacznie dowodzą, że aflatoksyny istotnie zwiększają ryzyko rozwoju raka wątroby. Spośród wszystkich dostępnych produktów, aflatoksyną przeważnie skażone są ziarna zbóż, w tym głównie kukurydza, owoce suszone, na przykład figi i rodzynki, przyprawy, a także niektóre orzechy źle przechowywane, w tym orzeszki ziemne i pistacje. Niestety, nikt z nas nie ma magicznych okularów, za których sprawą mógłby prześwietlić produkt, po który sięga - mówi dietetyk.

Dr Kulczyński zwraca uwagę, że często wyrzucamy pojedyncze zepsute produkty, a nie całe opakowanie, tym samym narażając się na spożycie niebezpiecznej pleśni. Podkreśla jednocześnie, że nie wybieramy sprawdzonych dostawców i producentów, a w sklepie nie zwracamy uwagi czy opakowanie jest szczelne.

- Składnikami stwarzającymi pewne ryzyko wystąpienia nowotworów są też izomery trans kwasów tłuszczowych, czyli tzw. tłuszcze trans. Jedna z najnowszych prac naukowych z 2021 roku dowiodła, że dostarczanie tych związków w wysokich ilościach zwiększa ryzyko rozwoju raka prostaty o 49 proc. i raka jelita grubego o 26 proc - wymienia kolejny powód wzrostu ryzyka raka.

Na etykietach produktów są one oznaczone jako częściowo utwardzone lub częściowo uwodornione oleje roślinne. Zazwyczaj występują w wyrobach ciastkarskich i cukierniczych, herbatnikach i batonikach, gotowych deserach, daniach typu instant, koncentratach zup i sosów, mixach tłuszczowych do smarowania, a także w produktach seropodobnych.

- Ogólnie przyjęło się uważać, że cukier odżywia raka. I rzeczywiście komórki nowotworowe wykorzystują glukozę jako główne paliwo dla swojego metabolizmu i rozwoju - przestrzega dr Kulczyński.

Przeprowadzone badania, których wyniki zostały opublikowane w 2020 roku pokazały, że osoby dostarczające wysokie ilości cukrów prostych cechują się wyższym ryzykiem wystąpienia nowotworów średnio o 17 proc., w porównaniu do osób, które ograniczają ich podaż.

Inne badanie pokazało, że osoby, które często sięgają po napoje słodzone mają wyższe ryzyko rozwoju raka prostaty o 18 proc. i raka piersi o 14 proc.

Zdaniem dietetyka Istotne jest ograniczenie słodyczy, napojów słodzonych, czekolady mlecznej, wyrobów cukierniczych, niskiej jakości dżemów, jogurtów owocowych, owoców kandyzowanych i puszkowanych, lodów i deserów mlecznych.

Ważną informacją jest również to, że rozwojowi raka przełyku sprzyja również wypijanie gorących napojów o temp. powyżej 60-65 stopni Celsjusza. Zwiększają one ryzyko zachorowania nawet o około 80 proc.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka