Trwa ładowanie...

Pałka wodna - gatunki, składniki odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
04.01.2022 17:47
Pałka wodna - gatunki, składniki odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie
Pałka wodna - gatunki, składniki odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie (Adobe Stock)

Pałka wodna jest rodzajem roślin ziemno-wodnych wywodzącym się z rodziny pałkowatych. Wszystkie gatunki tego rodzaju występują na obrzeżach zbiorników wodnych takich jak stawy czy jeziora. Cechą charakterystyczną pałki wodnej są kwiaty, puszyste kolby o brązowym ubarwieniu.

spis treści

1. Najpopularniejsze gatunki pałki wodnej

Spośród najpopularniejszych gatunków pałki wodnej warto wyróżnić:

  • pałkę szerokolistną – jej nazwa systematyczna to Typha latifolia
  • pałkę wąskolistną – jej nazwa systematyczna to Typha angustifolia
  • pałkę delikatną – jej nazwa systematyczna to Typha gracilis
  • pałkę drobną – jej nazwa systematyczna to Typha minima
  • pałkę wysmukłą – jej nazwa systematyczna to Typha laxmanii.
  • pałkę Shuttlewortha T.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych
Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych [8 zdjęć]

Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego.

zobacz galerię

W naszym kraju u brzegów jezior, stawów oraz rowów melioracyjnych zaobserwować możemy występowanie pałki wąskolistnej oraz pałki szerokolistnej.

2. Jakie składniki odżywcze zawiera pałka wodna?

Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że pałka wodna jest rośliną zdatną do jedzenia. Na terenie naszego kraju rosną dwa jadalne gatunki rośliny: pałka szerokolistna, o nazwie systematycznej Typha latifolia oraz pałka wąskolistna, o nazwie systematycznej Typha angustifolia.

Do spożycia nadają się zarówno środki młodych pędów, kłącza znajdujące się u spodu rośliny, jak i niedojrzałe „pałki”. W kłączach znajdziemy błonnik pokarmowy (zwany również włóknem pokarmowym), substancję wspierającą rozwój mikrobioty jelitowej, przeciwdziałającą zaparciom i ułatwiającą wypróżnianie. Ponadto, kłącza zawierają sporą ilość skrobi oraz niewielką ilość celulozy i białka. W innych częściach rośliny znajdziemy kwas askorbinowy, kwas foliowy, beta-karoten, magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, mangan oraz cynk.

3. Właściwości lecznicze pałki wodnej

Właściwości lecznicze pałki wodnej wykorzystywano już w okresie średniowiecza. Prozdrowotne działanie rośliny docenili nie tylko Azjaci, ale również mieszkańcy krajów arabskich. Kłącza pałki stanowiły naturalny medykament na dolegliwości bólowe brzucha, grypę żołądkową czy zapalenie błony śluzowej żołądka. Pyłek kwiatowy wykorzystywano jako przeciwkrwotoczne lekarstwo oraz środek tamujący. Tę część rośliny wykorzystywano w przebiegu silnych krwawień porodowych.

Pałka wodna charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwskurczowym, antyseptycznym, antybakteryjnym oraz moczopędnym. Dodatkowo, przyspiesza gojenie się ran, odmrożeń oraz odparzeń, zwalcza infekcje, hamuje biegunki, leczy problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Stanowi również naturalny środek na problemy skórne (krosty, cysty oraz czyraki).

Bądź zdrowy naturalnie:

4. Zastosowanie pałki wodnej

Pałka wodna zawiera w swoim składzie węglowodany, sole mineralne, witaminę C, białka, skrobię, a także inne składniki odżywcze. Ponieważ jest rośliną jadalną, z powodzeniem wykorzystywana przez miłośników eskapad surwiwalowych do przyrządzania różnorodnych potraw.

Ze względu na dużą zawartość celulozy, może również wykorzystywana do produkcji papieru oraz wyrobów papierniczych. Pałka wodna często sadzona jest jako roślina ozdobna w obrębie stawów oraz zbiorników wodnych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze