Trwa ładowanie...

"Papryka w ciąży". Czy to niebezpieczna mutacja?

Mała papryka wewnątrz dużej – taki widok po przekrojeniu papryki może nieco zdziwić, a nawet zaniepokoić. Choć niektórzy żartują, że to "papryka w ciąży", pojawiają się pytania, czy można ją bez strachu jeść. Eksperci nie mają żadnych wątpliwości.

Zobacz film: "Jaka papryka jest najzdrowsza?"

1. Papryka w papryce – co to takiego?

Papryka w papryce - co to takiego? Czy jest bezpieczna do jedzenia?

"Papryka z sercem", "dziwna papryka", "papryka w ciąży" – to kilka z humorystycznych określeń, które przemykają przez myśl na widok takiej nietypowej papryki, która zamiast pestek ma w środku niewielką narośl.

Ta niewielka papryczka w środku dużej to efekt zaburzenia hormonalnego, które najczęściej powstaje już na etapie kwitnienia rośliny. Dochodzi do niego w sytuacji, gdy w miejscu uprawy jest zbyt wilgotno, za ciemno lub panuje za wysoka temperatura.

Jaka papryka jest najzdrowsza?
Jaka papryka jest najzdrowsza? [5 zdjęć]

Zielone, żółte i czerwone – większość z nas sądzi, że papryki różnią się wyłącznie kolorem. To nieprawda...

zobacz galerię

2. Mała papryka w dużej papryce

Niektórzy boją się, że taka mała papryka znajdująca się wewnątrz dużej to efekt stosowania dużej ilości sztucznych nawozów i chemikaliów, które zaburzyły naturalny wzrost rośliny. Okazuje się jednak, że to wynik nadmiernego rozrostu komórek.

Zdarza się, że w psiankowatych – w tym w paprykach – komórki nadmiernie się namnażają, co prowadzi do powstawania zgrubień czy narośli wewnątrz, jak i na zewnątrz rośliny.

Nie jest to jednak wynik stosowania nawozów czy "choroba", przez którą zjedzenie owocu lub warzywa byłoby szkodliwe. Fachowo proces namnażania się komórek nazywa się proliferacją.

3. "Papryka w ciąży". Czy można ją jeść?

Warto pamiętać, że te nieco dziwacznie wyglądające części są w pełni jadalne, tak samo jak dojrzała, standardowa papryka. Nie trzeba więc się zastanawiać, czy zjedzenie papryki z małą papryką w środku na pewno jest bezpieczne. Ani wyrzucać tej małej – można ją wykorzystać w ten sam sposób, jak resztę, czyli dorzucić do garnka, sałatki lub schrupać na surowo z humusem. Na zdrowie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.