Passata pomidorowa – kalorie, wartości odżywcze i zastosowanie

Passata pomidorowa to rodzaj aromatycznego sosu pomidorowego, który wywodzi się z kuchni włoskiej. To baza i składnik wielu potraw. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne zawdzięcza pomidorom, które są bogate w witaminy, minerały i likopen. Jakie walory odżywcze ma passata? Do czego jej użyć? Jak zrobić domowy przecier pomidorowy?

Passata pomidorowa to rodzaj aromatycznego sosu pomidorowego, który wywodzi się z kuchni włoskiej.Passata pomidorowa to rodzaj aromatycznego sosu pomidorowego, który wywodzi się z kuchni włoskiej.
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest passata pomidorowa?

Passata pomidorowa, nazywana także przecierem pomidorowym, pochodzi z Włoch. Jest popularnym i uniwersalnym produktem spożywczym, który jest smaczny i zdrowy (to zaprzeczenie tego, że żywność przetworzona jest mniej zdrowa niż świeża).

Bazę passaty stanowią pomidory, choć obecna może być także niewielka ilość soli, czosnek, bazylia czy inne zioła, a także oliwa.

Dobra passata ma prosty skład. Nie powinno w niej być cukru, wzmacniaczy smaku, barwników czy konserwantów. Tylko spożywanie takiej passaty wychodzi na zdrowie.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Passata pomidorowa a przecier pomidorowy

Passata pomidorowa i przecier pomidorowy to to samo (niektórzy mówią, że przecier jest polski, a passata włoska).

Kalorie i wartości odżywcze passaty pomidorowej

Passata pomidorowa dostarcza niewielu kalorii. W porcji 100 g to 37 kcal. Obecne są w niej także:

Znaleźć w niej można także witaminy i minerały, takie jak:

W passacie znajdziemy także duże ilości likopenu. To organiczny związek chemiczny i naturalny przeciwutleniacz, który wolne rodniki, odpowiedzialne za tak zwany stres oksydacyjny, a co za tym idzie wiele chorób.

Jego obecność opóźnia proces starzenia się skóry, zmniejsza ryzyko zawału serca, osteoporozy i nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy.

Passata pomidorowa wprawdzie nie dorównuje surowym pomidorom, jeśli chodzi o zawartość witamin, ale zaskakuje pod względem ilości likopenu. Związek ten nie ginie w procesie obróbki termicznej.

Ponieważ pod wpływem temperatury dochodzi do zerwania wiązań chemicznych, likopen przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu. To dlatego jest go dwa, a nawet trzy razy więcej niż w świeżych pomidorach. W porcji 100 g świeżych pomidorów znajduje się 0,7 do 20 mg likopenu. W przetworach pomidorowych, także w passacie, od 5,4 do 150 mg w 100 g.

Pomidory mają wiele cennych właściwości. Obniżają ciśnienie i zapobiegają miażdżycy, działają moczopędnie, ale i nawilżają skórę. Działają przeciwzmarszczkowe i antynowotworowo, wzmacniają odporność organizmu i układ nerwowy.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania passaty? Okazuje się, ze tak. Choć przecier pomidorowy jest zdrowy, nie każdy może po niego sięgać. Unikać go muszą osoby z objawami alergii na pomidory oraz borykające się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak zgaga czy refluks.

Passata pomidorowa - do czego użyć?

Passata pomidorowa ma wiele zastosowań w kuchni. Może pełnić funkcję sosu. Włosi używają jej do smarowania spodu pizzy. Po dodaniu ziół i oliwy może stać się sosem do makaronu lub jego bazą.

Istnieje wiele przepisów na dania z passatą. To na przykład:

  • kurczak w sosie pomidorowym,
  • zupa pomidorowa z passaty,
  • sos pomidorowy do pulpetów,
  • pierś z kurczaka w sosie pomidorowym,
  • sos do spaghetti z passaty (napoli czy sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym),
  • sos pomidorowy do klopsików,
  • dania jednogarnkowe: chili sin carne, leczo, gulasz warzywny,
  • zapiekanki warzywne i makaronowe,
  • sos do gołąbków,
  • sos do kopytek (na przykład słodko-kwaśny).

Przepis na passatę pomidorową

Passatę można kupić w sklepach spożywczych, najczęściej w kartoniku lub szklanej butelce. Ponieważ jednak gotowy produkt, nawet mając dobry skład, jest wysoko przetworzony, może zawierać mniej składników odżywczych niż przecier pomidorowy wykonany w domu.

Jak zrobić passatę pomidorową? To proste. Przede wszystkim należy wykorzystać minimum składników, wszystkie dobrej jakości. Wystarczą pomidory (najlepsze są pomidory malinowe lub lima), a także sól i czosnek.

Można dodać także słodką paprykę, bazylię, oregano lub chili. Pomidory powinny być dojrzałe, z gładką skórką, bez uszkodzeń i plamek. Ponieważ tłuszcz zwiększa przyswajanie likopenu, do pomidorów i potraw na ich bazie warto dodawać oliwę z oliwek lub inny zdrowy tłuszcz.

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i pokrój w kostkę. Przełóż do dużego garnka, zagotuj i gotuj kilka minut na dużym ogniu, często mieszając, by odparować wodę.

Pomidory (lub ich część) przetrzyj przez sitko lub zblenduj, dopraw solą i wymieszaj (sos może być zarówno gładki, jak i zawierać kawałeczki pomidorów). Gotuj na średnim ogniu, aż passata będzie miała pożądaną konsystencję.

Przecier możesz użyć do przygotowania potrawy, ale i przelać do słoików. To doskonała passata pomidorowa na zimę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka