Pełnotłuste mleko – skład, kalorie i wartości odżywcze

Pełnotłuste mleko to mleko, które ma co najmniej 3,2 % tłuszczu. Zawiera sporo składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Co je wyróżnia? Jaki jest skład mleka krowiego? Czego jest najwięcej w pełnotłustym mleku krowim? Czym różni się pełnotłuste mleko świeże od UHT?

Pełnotłuste mleko to mleko, które ma co najmniej 3,2 % tłuszczuPełnotłuste mleko to mleko, które ma co najmniej 3,2 % tłuszczu
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Jakie to pełnotłuste mleko?

Pełnotłuste mleko to mleko, którego zawartość tłuszczu wynosi co najmniej 3,2 %. To biały, nieprzezroczysty płyn będący mieszaniną różnych substancji, wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, która pojawia się w okresie laktacji. W żywieniu człowieka największe zastosowanie ma mleko krowie, w znacznie mniejszym stopniu kozie i owcze.

Mleko surowe a mleko spożywcze

Mleko surowe jest produktem naturalnym, pozyskiwanym w procesie dojenia zwierząt mlecznych, z którego nic nie ujęto i nic nie dodano. To tak zwane mleko prosto od krowy. Nie sprzedaje się go i nie powinno pić bezpośrednio po wydojeniu, ponieważ jest zanieczyszczone zarówno mechanicznie, jak i przez mikroflorę chorobotwórczą.

Mleko spożywcze to produkt przeznaczony do konsumpcji. Jest bezpieczne, ponieważ je przebadano, oczyszczono, znormalizowano i pozbawiono bakterii. Poddano je odpowiednim procesom technologicznym.

Prosty przepis na domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Surowe mleko ssaków wykorzystuje się w do produkcji mleka spożywczego, ale wyrobu różnych produktów mlecznych:

  • masła,
  • jogurtów,
  • kefirów,
  • maślanki,
  • śmietany, śmietanki,
  • twarogów,
  • serów niedojrzewających,
  • serów podpuszczkowych dojrzewających,
  • mleka zagęszczonego,
  • mleka w proszku,
  • lodów,
  • serwatki i kazeiny.

Mleko pełnotłuste a mleko odtłuszczone

Obok mleka pełnotłustego (3,2 %) można także kupić wersje odtłuszczone, standardowo mleko 0,5%, 1,5%, 2,0%. Różnicowanie procentowe mleka to proces normalizacji. Polega na odwirowaniu śmietanki z oczyszczonego surowca i stopniowym jej dodawaniu, dla uzyskania odpowiedniej ilości tłuszczu. Oznacza to, że najpierw mleko pozbawia się tłuszczu, a następnie dodaje się go z powrotem w określonej ilości.

Kalorie i wartości odżywcze mleka pełnotłustego

Wartości odżywcze i kaloryczność mleka zależą od jego składu, głównie zawartości tłuszczu. Porcja 100 g mleka pełnotłustego dostarcza 61 kcal oraz wielu składników odżywczych, w tym:

  • 3,15 g białka,
  • 4,78 g węglowodanów,
  • 5,05 g cukrów.
  • 3,27 g tłuszczów, w tym: 1,87 g tłuszczów nasyconych, 0,81 g tłuszczów jednonienasyconych i 0,20 g tłuszczów wielonienasyconych.

Białka mleka to białka pełnowartościowe, czyli zawierające aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wytworzyć. Ich strawność jest bardzo wysoka i wynosi 97%. W mleku występują dwie grupy białek: kazeinowe i serwatkowe.

W mleku pełnotłustym 98% frakcji tłuszczowej mleka stanowią tłuszcze proste. Kolejne 2% to cholesterol, fosfolipidy, karotenoidy oraz witaminy A, D, E i K. Kwasy tłuszczowe w mleku to w 65% kwasy tłuszczowe nasycone, w 29% - kwasy jednonienasycone i w 6% kwasy wielonienasycone. W 100 ml mleka 3,2% znajduje się 10 mg cholesterolu.

Pełnotłuste mleko – witaminy i minerały

Mleko pełnotłuste dostarcza sporo witamin. To 46,0 µg RAE witaminy A, 0,07 mg witaminy E, 2,00 i. u. witaminy D oraz 0,30 µg witaminy K, a także witaminy z grupy B:

Mleko pełnotłuste jest zasobne w mikroelementy i makroelementy. Porcja 100 g dostarcza:

  • 113 mg wapnia,
  • 0,03 mg żelaza,
  • 10,00 mg magnezu,
  • 84,0 mg fosforu,
  • 132 mg potasu,
  • 43,0 mg sodu,
  • 0,37 mg cynku,
  • 0,03 mg miedzi,
  • 3,70 µg selenu.

W odróżnieniu od mleka półtłustego i odtłuszczonego mleko pełnotłuste zawiera więcej witamin A i E oraz pozostałych witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ma to związek z procesem normalizacji, w wyniku którego wraz z tłuszczem zostają oddzielone witaminy w nim rozpuszczone. W konsekwencji mleko odtłuszczone ma nie tylko mniej tłuszczu, ale i witamin niż mleko pełnotłuste.

Pełnotłuste mleko świeże a UHT

Nie każde mleko 3,2 % jest tak samo wartościowe jeśli chodzi o składniki odżywcze. W sklepach można znaleźć mleko pasteryzowane („świeże”) oraz mleko UHT, które ma długi termin i nie trzeba trzymać je w lodówce. Produkty różnią się trwałością i warunkami, w jakich należy je przechowywać, ale także wartością odżywczą.

Ponieważ mleko UHT jest poddawane działaniu wyższej temperatury w krótszym czasie, giną nie tylko patogeny, ale i pożyteczne bakterie mlekowe. Mleko traci swój specyficzny smak, zmniejszeniu ulega także zawartość witamin (A, C, B1, B6, B12, kwasu foliowego, biotyny), a także kwasów pantotenowego, nikotynowego i β-karotenu.

Nie zmienia się zawartość białka, laktozy, tłuszczu oraz składników mineralnych (wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku).

Mleko „świeże”, dostępne zwykle w plastikowych butelkach jest poddawane procesowi pasteryzacji, czyli ogrzaniu, w niższej temperaturze w dłuższym czasie. Oznacza to, że nie giną formy przetrwalnikowe bakterii zarówno chorobotwórczych, jak i powodujących psucie mleka. Chociaż trzeba przechowywać je w lodówce, a produkt ma krótszy termin przydatności, ma więcej witamin (o 10% więcej w porównaniu do mleka UHT).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka