Pieczarki faszerowane - najważniejsze informacje, pieczarki z serem lazur, pieczarki z mięsem mielonym
Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów na świecie. Pieczarki są łatwo dostępne oraz bardzo popularne. Można z nich wyczarować wiele dań jak na przykład pieczarki faszerowane ale także są świetnym dodatkiem do mięs i sosów. Niżej podamy kilka przepisów na pieczarki faszerowane.
1. Pieczarki faszerowane- najważniejsze informacje
Pieczarki to najbardziej znane grzyby uprawne na świecie. Są niewielkich rozmiarów i mają jasne kapelusze. Pieczarki białe idealnie nadają się do zup, sosów, zapiekanek a nawet sałatek, natomiast pieczarki portobello, które mają duże i płaskie kapelusze idealnie sprawdzają się jako pieczarki faszerowane. Wiele razy mogliśmy słyszec, że pieczarki są bezwartościowe. Nie jest to jednak prawda. Pieczarki posiadają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Warto więc włączyć pieczarki do naszej codziennej diety.
2. Pieczarki faszerowane - pieczarki z serem lazur
Pierwszym przepisem na pieczarki faszerowane będzie przepis z serem lazur. Aby przygotować to danie będziemy potrzebować:
- pieczarki;
- ser lazur;
- starty na tarce tarce ser gouda;
- masło;
- sól i pieprz;
- czosnek;
- zielona pietruszka lub tymianek.
Kiedy mamju już wszystkie składniki możemy przejść do przygotowywania naszego dania. Przygotowanie pieczarek faszerowanych serem lazur zaczynamy od zrobienia pasty z serów, masła i czosnku, która nafaszerujesz pieczarki (wcześniej je umyj i obierz ze skóry), a następnie posypiesz je tymiankiem lub pietruszką. Całość zawiń w folię i połóż na grilla. Opcjonalnie możesz spanierować pieczarki w jajku i w bułce i podsmażyć je wcześniej na patelni. Przepisy wegetariańskie na grilla są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego mogą być serwowane na każdym przyjęciu na świeżym powietrzu.
3. Pieczarki faszerowane - pieczarki z mięsem mielonym
Kolejnym sposobem na przygotowanie pysznych pieczarek faszerowanych jest przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Aby przygotować pieczarki będziemy potrzebować: 200 g mielonego mięsa 500 g pieczarek, najlepiej większych 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania 2 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka sosu WORCESTERSHIRE (WORCESTER) po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku * 1 łyżeczka suszonego oregano oraz opcjonalnie 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego.
Zobacz także:
Po przygotowaniu wszystkich potrzebnych składników możemy przejść do przygotowania dania. Od naszym pieczarek odłamujemy nóżki a główki delikatnie wydrążamy aby zrobić miejsce na farsz. Następnie nóżki pieczarek oraz cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Na patelni doprawiamy wszystko solą i pieprzem a nastepnie dodajemy starty czosnek i natkę pietruszki. Wszystko co znajduje się na patelni przekładamy do mięsa mielonego.
Dodajemy bułkę tartą i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstałym farszem faszerujemy pieczarki i wstawimy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczarki można posypać żółtym serem.