Trwa ładowanie...

Pierwsze badanie na tak dużą skalę. Naukowcy wskazują, co może być jedną z przyczyn cukrzycy

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
24.01.2023 16:21
Badanie wykazało, że duże ilości azotynów dodawanych do mięs i wędlin zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Badanie wykazało, że duże ilości azotynów dodawanych do mięs i wędlin zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 (Adobe Stock)

Badania opublikowane na łamach "PLOS Medicine" wskazują na związek między spożyciem dużej ilości konserwantów dodawanych do wędlin i kiełbas, a rozwojem cukrzycy typu 2. - To odkrycie to kolejny dowód na potrzebę ograniczenia stosowania dodatków azotynowych w przetworzonym mięsie - podkreśla główny autor badania dr Bernard Srour z Sorbonne Paris Nord University.

spis treści

1. To produkt powszechnie dodawany do wędlin i kiełbas

Od dawna mówi się o negatywnym wpływie wysokoprzetworzonej żywności na nasz organizm. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen's University Belfast wykazało, że myszy karmione dietą składającą się z przetworzonego mięsa zawierającego peklujące chemikalia rozwinęły o 75 proc. więcej guzów nowotworowych niż myszy karmione wieprzowiną bez azotynów.

 Osoby z nadwagą, które stracą 10 proc. masy ciała, mogą doprowadzić do cukrzycy typu 2
Osoby z nadwagą, które stracą 10 proc. masy ciała, mogą doprowadzić do cukrzycy typu 2 (Getty Images)

Tymczasem to składnik powszechnie stosowany w żywności, zwłaszcza w przetworach mięsnych. Szacuje się, że aż 69 proc. tych związków w diecie pochodzi właśnie z wędlin i kiełbas. Azotyny nadają mięsu charakterystyczny różowy kolor i wydłużają okres przydatności do spożycia żywności.

Zobacz film: "Azotyn sodu E250. Zobacz, dlaczego może szkodzić"

2. Ich częste spożywanie może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2

Najnowsze badania opublikowane na łamach "PLOS Medicine" wskazują, że duże ilości azotynów w diecie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Naukowcy prowadzili swoje obserwacje we Francji od 2009 r. na grupie obejmującej ponad 104 tys. osób powyżej 14. roku życia.

- To pierwsze badanie kohortowe na dużą skalę, które sugeruje bezpośredni związek między azotynami pochodzącymi z dodatków do żywności a ryzykiem cukrzycy typu 2 - podkreśla główny autor badania dr Bernard Srour z Sorbonne Paris Nord University.

Do rozwoju cukrzycy typu 2 doprowadza przede wszystkim styl życia, a więc siedzący tryb życia, niezdrowe nawyki żywieniowe, palenie papierosów. Eksperci mówią jasno, że otyłość to prosta droga do cukrzycy typu 2.

W przebiegu cukrzycy komórki wysepek trzustki nie wytwarzają odpowiedniej ilości insuliny, potrzebnej do obniżenia poziomu glukozy. Naukowcy uważają, że to może być jeden z mechanizmów, poprzez który azotyny przyczyniają się do rozwoju choroby - mogą zwiększać oporność organizmu na insulinę.

3. Zmiana diety pomoże w walce z cukrzycą

W Polsce na cukrzycę choruje ok. trzech milionów osób, eksperci szacują, że do 2030 r. liczba chorych może wzrosnąć do 4,5 mln. Cukrzycę można zdiagnozować, wykonując pomiar stężenia glukozy na czczo lub test obciążenia glukozą (tzw. krzywa cukrowa).

Zmiana diety i regularna aktywność fizyczna to klucz, by ograniczyć ryzyko rozwoju choroby. Część ekspertów wskazuje, że osoby z nadwagą, które stracą 10 proc. masy ciała, mogą doprowadzić do remisji choroby, zwłaszcza w pierwszych latach od rozpoznania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze