Trwa ładowanie...

Orzechy włoskie chronią przed miażdżycą. Badacze wskazują, jaka ilość może obniżyć poziom cholesterolu

 Karolina Rozmus
06.09.2021 21:07
Orzechy włoskie chronią przed miażdżycą. Badacze wskazują, jaka ilość może obniżyć poziom cholesterolu
Orzechy włoskie chronią przed miażdżycą. Badacze wskazują, jaka ilość może obniżyć poziom cholesterolu (Getty Images)

Badacze wykazali, że orzechy włoskie mogą obniżać poziom cholesterolu LDL, chroniąc przed miażdżycą i obniżając ryzyko zgonu z powodu chorób serca i chorób układu krążenia. Wystarczy na stałe włączyć do menu określoną ilość orzechów.

spis treści

1. Nowe wyniki badań

Najnowsze badania potwierdzają, że bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 orzechy włoskie mogą chronić przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu.

Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu
Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na poziom cholesterolu (Getty Images)
Zobacz film: "Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców"

W badaniu wzięło udział 636 uczestników z Hiszpanii i USA w wieku 63-79 lat. Niemal połowa badanych zmuszona była przyjmować leki na nadciśnienie lub hipercholesterolemię, a więcej niż 1/3 stosowała statyny.

Badacze postanowili zalecić połowie uczestników projektu, by spożywali ½ szklanki orzechów włoskich co dzień. Co dwa miesiące badanym monitorowano stan zdrowia – m.in. ocenie podlegał poziom cholesterolu.

Wyniki obserwacji były zaskakujące – osoby z grupy, w której menu pojawiły się orzechy włoskie, odnotowały spadek poziomu cholesterolu LDL średnio o 4,3 miligrama na decylitr (mg/dl), a całkowitego cholesterolu o średnio 8,5 mg/dl. Redukcja w wysokości 6,1 proc. dotyczyła małych cząstek LDL, a całkowitych cząsteczek LDL - 4,3 proc.

2. Orzechy włoskie mogą chronić przed miażdżycą

Jeden z autorów badania, dr Emilio Ros z Kliniki Endokrynologii i Żywienia Szpitala Klinicznego w Barcelonie, podkreślił, że systematyczne spożywanie tego typu orzechów wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.

Orzechy włoskie mają również wpływ na cząsteczki LDL, które w mniejszym stopniu mogą wpływać na łączenie się w płytki miażdżycowe.

3. Cholesterol LDL

Cholesterol pełni wiele funkcji w organizmie – m.in. bierze udział w syntezie witaminy D czy wytwarzaniu niektórych hormonów, a także w produkcji kwasów żółciowych. Jednak jego nadmiar może mieć szkodliwy wpływ na organizm.

Cholesterol frakcji LDL potocznie nazywa się "złym cholesterolem". Choć transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała, jego nadmiar odkłada się w postaci złogów osadzonych w naczyniach krwionośnych. To przyczynia się do rozwoju miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych.

Poza pierwotną hipercholesterolemią, która uwarunkowana jest genetycznie, na poziom cholesterolu wpływ może mieć styl życia rozumiany przede wszystkim jako dieta. Wzrost poziomu "złego cholesterolu" najczęściej powoduje dieta obfitująca w kwasy tłuszczowe nasycone (NKKT) – czyli m.in. tłuszcze zwierzęce (obecne nie tylko w mięsie czy przetworzonych wyrobach mięsnych, ale też w tłustym nabiale) czy niektórych tłuszczach roślinnych (w tym w palmowym).

By cieszyć się prawidłowym poziomem cholesterolu, nie wystarczy obniżyć poziom frakcji LDL – konieczny jest prawidłowy profil lipidowy rozumiany jako równowaga pomiędzy cholesterolem LDL a HDL. Co ją może zapewnić? Wprowadzenie do diety produktów, które podnoszą poziom HDL i obniżają LDL. Wśród nich znajdują się właśnie orzechy włoskie.

4. Co siedzi w orzechach włoskich?

Już ¼ szklanki orzechów włoskich dziennie w stu procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Ponadto orzechy włoskie zabierają cenne składniki, takie jak miedź, biotyna czy molibden.

Poza kwasami nienasyconymi orzechy włoskie zawierają jeszcze jedne składnik, który dba o serce – to aminokwas o nazwie l-arginina. Nazywana jest cząsteczką życia – dba o prawidłową pracę serca i choć należy do aminokwasów endogennych, to z biegiem czasu wytwarzamy jej coraz mniej.

Warto włączyć je do menu z jeszcze jednego powodu. Choć orzechy włoskie to niemal 655 kCal w 100 gramach, badacze wykazali, że umiarkowane ich spożywanie nie powoduje wzrostu masy ciała. To sprawia, że nawet osoby dbające o linię mogą bez wyrzutów sumienia jeść je codziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze