Pij miksturę przez 3 tygodnie. W ten sposób oczyścisz jelita i schudniesz 3 kg
Problemy jelitowe dotyczą wielu z nas. Duży wpływ ma na to dieta uboga w błonnik, a także mała aktywność fizyczna. Zalegające resztki jedzenia nie wpływają dobrze na pracę układu pokarmowego, jaki i całego organizmu. Jak w łatwy sposób pozbyć się toksyn?
1. Naturalne oczyszczanie jelit
Niestrawione resztki pokarmów gromadzą w jelitach, gdzie zachodzą procesy gnicia. W ten sposób powstają m.in.: zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia i nudności, spada apetyt i pojawia się metaliczny posmak w ustach.
Istnieje jednak prosty i nieinwazyjny sposób na oczyszczenie jelit. Dzięki wykorzystaniu naturalnych produktów nie występują efekty ubocze. Dodatkowym atutem jest to, że w ciągu 3 tygodni spożywania mikstury można stracić ok. 3 kg. Koktajl ten jest bogaty w składniki odżywcze i błonnik, który usprawnia pracę jelit.
Do przygotowania mikstury potrzebne będą poniższe produkty:
- 1 jabłko,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżka miodu,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Na początku należy dobrze umyć jabłko i pokroić na drobne kawałki. Następnie zblendować, dodając wodę i miód. Doprowadzić do gładkiej konsystencji. Dodać nasiona chia i siemię lniane, dokładnie wymieszać.
Spożywanie:
Zaleca się, aby miksturę pić raz dziennie przez ok. 3 tygodnie. Wtedy efekty będą najlepsze, a organizm oczyszczony. Dzięki temu poprawi się nie tylko praca jelit, przyspieszy metabolizm i zniknie kilka kilogramów, ale również polepszy się ogólny stan zdrowia.
Jabłka są cenione nie tylko ze względu na ich smak, ale również wartości odżywcze. Są bogactwem przeciwutleniaczy, pektyn, błonnika i wielu witamin. Największa ilość tych składników znajduję się w skórę, dlatego w przygotowaniu mikstury nie jest zalecane obieranie owocu.
Błonnik pomaga usuwać metale ciężkie i toksyny z organizmu, a także zapobiega biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Pektyny obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Dodatkowo w jabłkach znajduje się również witamina C, która walczy z wolnymi rodnikami, a także zwiększa odporność.
Zobacz także:
Siemię lniane jest cennym źródłem błonnika, witamin A, E, witamin z grupy B, wapnia, cynku, magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Nasiona lnu regulują poziom glukozy, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą objawy menopauzy, a także poprawiają koncentrację. I oczywiście mają niezwykły wpływ na układ pokarmowy, działając osłonowo na żołądek. Zwalczają też zaparcia, hamują biegunki i zapobiegają wzdęciom.
Nasiona chia, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, węglowodanów i białka. W 30 g tych małych nasionek znajduje się 30 proc. magnezu, 30 proc. manganu, 27 proc. fosforu i 18 proc. wapnia. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B, a także cynk i potas.
Koniecznie przeczytaj:
Miód ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Często stosowany jest w leczeniu wrzodów żołądka (szczególnie miód manuka). Z kolei miód akacjowy zapobiega rozwojowi chorób żołądka i dwunastnicy.