Pij nie tylko na śniadanie. Pomogą w walce z bezwzględnym zabójcą
Kawa i herbata mają dobroczynny wpływ na zdrowie, a nawet wydłużają życie. Co chwilę pojawiają się doniesienia naukowe, które nie pozostawiają co do tego wątpliwości. Nowe badania kładą nacisk na ich przeciwzapalne właściwości. Dzięki nim można zapobiegać chorobom, które najczęściej zabijają Polaków.
1. Kawa i herbata na zdrowie
"Miażdżycowa choroba układu sercowo-naczyniowego (ASCVD) to główna przyczyna przedwczesnych zgonów na całym świecie" - podkreślają autorzy badania dotyczącego przeciwzapalnych właściwości herbaty i kawy, które ukazało się na łamach "Pharmacological Research".
Lekarze od lat alarmują, że choroby układu sercowo-naczyniowego to jeden z głównych i niezwykle skutecznych zabójców Polaków. Mimo śmiertelnego żniwa, jakie zbiera pandemia oraz nowotwory, to nadal jeden z najpoważniejszych problemów.
Jest też jednak dobra wiadomość. Autorzy nowego badania wskazują, że na stan zapalny, wymieniany obok innych czynników ryzyka takich jak nadciśnienie, zaburzenia lipidowe czy cukrzyca można wpływać stosując zdrową dietę, w której nie powinno zabraknąć herbaty i kawy.
You prefer #tea or #coffee? Do you know which #beverage is better in the context of potential anti-inflammatory properties? See our state of the art paper just released in @PharmacolRes‼️ @stanislawsurma @expertlipid https://t.co/Yk9zJ1z69A pic.twitter.com/RlbLvfT9ZU
— Maciej Banach (@maciejbanach) December 5, 2022
2. Zdrowotne właściwości
"Spożywanie herbaty i kawy może obniżać biomarkery stanu zapalnego, a w konsekwencji zapobiegać ASCVD i powinno być integralną częścią zdrowej diety (poza kilkoma grupami pacjentów, w których należy zachować ostrożność przy dużym spożyciu kofeiny)" - zaznaczają autorzy badania.
Podkreślają, że regularne i umiarkowane picie herbaty oraz kawy wpływa na zmniejszenie ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Wynika to z właściwości kawy i herbaty:
przeciwnadciśnieniowych,
przeciwcukrzycowych,
przeciwarytmicznych,
przeciwmiażdżycowych.
W przypadku herbaty, naukowcy wskazują także na właściwości obniżające poziom lipidów.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl