Trwa ładowanie...

Piją je miliony Polaków. "Koktajl pestycydów"

 Katarzyna Prus
23.02.2024 12:32
Przebadali herbaty. Porażające wyniki raportu
Przebadali herbaty. Porażające wyniki raportu (Getty Images)

Uwielbiana przez Polaków czarna herbata nie musi być tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać. Jej jakość pozostawia wiele do życzenia, a wyniki badań pod kątem pozostałości pestycydów są szokujące.

spis treści

1. Pestycydy w herbacie

Badania przeprowadzone przez magazyn "Öko-Test" stawiają czarną herbatę w bardzo niekorzystnym świetle. Chodzi o pozostałości niebezpiecznych dla zdrowia związków.

Autorzy raportu alarmują wręcz, że niektóre herbaty to istny "koktajl pestycydów".

W ramach badań "Öko-Test" sprawdzono 24 produkty, w tym 10 ekologicznych. Aż pięć czarnych herbat nie przeszło testu.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Czarna herbata może zawierać pestycydy
Czarna herbata może zawierać pestycydy (Getty Images)

"Niepożądane składniki oraz brak przejrzystości w zakresie łańcucha dostaw i uprawy herbaty spowodowały, że pięć czarnych herbat nie przeszło testu z oceną niezadowalającą. Wiele odmian osiąga również przeciętne wyniki, a tylko dwie uzyskują najwyższą ocenę" - czytamy w raporcie.

Autorzy zwracają też uwagę na warunki, w jakich pracuje wielu pracowników na plantacjach np. na Sri Lance, w Indiach, czy Kenii.

"Wielu z nich rozpyla pestycydy bez odzieży ochronnej. Konsekwencją mogą być objawy zatrucia, a nawet śmierć – co roku na całym świecie z powodu zatrucia pestycydami umiera 11 tys. osób – podkreśla Öko-Test.

2. Niebezpieczne związki

Z dwunastu pestycydów, które wykryto w 24 herbatach, prawie wszystkie zostały sklasyfikowane przez Pesticide Action Network jako "wysoce niebezpieczne".

Autorzy raportu wskazują m.in. na środek owadobójczy tiaklopryd, który ma potencjalnie działanie rakotwórcze i jest toksyczny dla płodu, a także toksyczną dla pszczół klotianidynę czy propargit oceniony przez Europejską Agencję Chemikaliów jako "prawdopodobnie rakotwórczy".

Oprócz pozostałości pestycydów, raport wskazuje na inne zagrożeniem dla zdrowia. Chodzi o chloran w herbatach, który znacznie przekroczył dopuszczalny limit. Chloran może dostać się do żywności przez chlorowaną wodę pitną lub środki czyszczące. Spożywany w zbyt wysokim stężeniu przez długi czas, może hamować wchłanianie jodu, co prowadzi do problemów z tarczycą.

Badacze zaznaczyli, że brali pod uwagę ilość pestycydów w liściach, a nie naparze. Możliwe więc, że stężenie szkodliwych substancji w zaparzonej już herbacie jest mniejsze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze