Trwa ładowanie...

Pilne wycofanie. Toksyczny akrylamid w popularnej przekąsce

 Karolina Rozmus
24.09.2024 16:02
Toksyczna substancja znaleziona w chipsach. GIS wystosował ostrzeżenie
Toksyczna substancja znaleziona w chipsach. GIS wystosował ostrzeżenie (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży chipsów warzywnych z uwagi na wysoką zawartość akrylamidu. Inspektorat zwraca uwagę, że ocena ryzyka NIZP-PZH PIB wskazuje, że "produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta".

spis treści

1. Akrylamid. Rakotwórczy składnik w chipsach

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że badania wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną ujawniły wysoki poziom akryloamidu (akrylamidu) w chipsach warzywnych.

GIS wycofuje chipsy warzywne z uwagi na akrylamid
GIS wycofuje chipsy warzywne z uwagi na akrylamid (GIS)

"Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie GIS.

Zobacz film: "Groźny akrylamid. Co warto o nim wiedzieć?"

Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje na drodze wieloetapowego procesu chemicznego nazywanego reakcją Maillarda. To właśnie ta reakcja, która zachodzi w produktach wysokoskrobiowych (np. w ziemniakach), pod wpływem wysokiej temperatury sprawia, że jedzenie nabiera brązowego koloru i ma charakterystyczny smak i zapach. Im wyższa temperatura i bardziej przypieczony produkt, tym wyższa zawartość akrylamidu w żywności.

Związek uznawany jest za szkodliwy w dużych stężeniach. Badania dowodzą, że wykazuje działanie neurotoksyczne, genotoksyczne i wreszcie kancerogenne. Niektóre doniesienia naukowe wskazują również na powiązania między akrylamidem i jego metabolitami a większym ryzykiem cukrzycy, otyłości czy zespołu metabolicznego.

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

Oficjalny komunikat GIS zawiera szczegóły chipsów, które zostały wycofane:

  • nazwa produktu: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g,
  • numer partii: B 277 090784,
  • data minimalnej trwałości: 04.05.2024,
  • producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy,
  • dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa.

Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności. GIS informuje, by nie spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze