Pilnie wycofują kostki rosołowe. GIS podał powód
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu kostek rosołowych marki "Vegeta". Powodem tej decyzji jest możliwa obecność metalowych elementów. Ostrzegają przed spożywaniem produktów objętych komunikatem.
W tym artykule:
Wycofują partię popularnych kostek rosołowych
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Informuje w nim o możliwej obecności fragmentów metalu w kostkach rosołowych „Vegeta”. Ostrzeżenie to jest wynikiem informacji uzyskanych przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa: Vegeta Natur Kostka wołowa 60 g Numer partii: 2706241 Data minimalnej trwałości: 27.08.2025 Producent: Podravka d.d., Ante Starčevića 32, Koprivnica, 48000 Chorwacja Dystrybutor: Podravka Polska Sp. z o.o., ul. Cypryjska 72, 02-761 Warszawa
Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu dystrybutor natychmiast uruchomił procedurę wycofania kostek rosołowych z rynku. Jak poinformowano, działanie te obejmują: poinformowanie odbiorców o zagrożeniu, przygotowanie informacji dla konsumentów dostępnej w punktach sprzedaży oraz zamieszczenie ostrzeżenia na stronach internetowych producenta.
Z kolei konsumenci proszeni są o nieużywanie kostek rosołowych z wymienionych partii. Osoby, które je kupiły, proszone są o zwrot produktu do sklepu, w którym został zakupiony.
Dlaczego kostka rosołowa nie jest zdrowa?
Kostki rosołowe, choć wygodne w użyciu, często zawierają składniki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ich niekorzystny wpływ na zdrowie związany jest ze znajdującymi się w nich składnikami, takimi jak sól, sztuczne dodatki czy tłuszcze trans.
Wysoka zawartość soli może prowadzić do nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych związanych z układem krążenia. Sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu,u niektórych osób może powodować bóle głowy i reakcje alergiczne. Z kolei tłuszcze trans mogą zwiększać ryzyko chorób serca.
Kostki rosołowe zazwyczaj nie dostarczają wielu wartości odżywczych, a ich głównym składnikiem jest sól i tłuszcz. Lepiej postawić na naturalne alternatywy, takie jak domowe buliony przygotowane ze świeżych składników.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.